divendres, 31 de maig del 2013

Economia de butxaca, de Josep Maria Ureta

Aquest és un llibre pensat per a tots aquells que se salten la secció d’economia dels diaris però que sovint es pregunten per què els costa tant arribar a final de mes”. Així defineix Josep Maria Ureta, reconegut periodista econòmic (El Periódico), el seu llibre “Economia de butxaca”. Es tracta d’un recull d’alguns dels seus millors articles escrits entre els primers anys de la dècada dels noranta i el 2005. Un connexió perfecta amb el nostre passat més recent per entendre què està passant actualment i, sobretot, alguna pinzellada sobre com hem arribat fins aquí. Ara que la crisi financera i l’economia en general protagonitzen les portades de tots els diaris i informatius, és important recuperar els articles escrits en l’època de creixement i auge econòmic. I què millor que fer-ho de la mà d’un dels grans periodistes econòmics que hi ha actualment.

En els últims anys, l’economia ha canviat de forma radical. El procés de globalització ha convertit el planeta en un món més petit i, alhora, més gran. Josep Maria Ureta parla d’això, dels temes macroeconòmics més importants d’aquests darrers anys i de com aquests afecten el nostre dia a dia. És un dels seus principis: acostar l’economia als ciutadans. Un fet que queda molt ben recollit al títol del llibre.

Josep Maria Ureta és l'autor d' "Economia de butxaca"


dimarts, 28 de maig del 2013

#LUXURIOUSBARCELONA

Have you ever wondered if Barcelona is a good place for luxury? We are glad to present 'Luxurious Barcelona: a long way to go', a journalistic report by Economia Ciutadana.

T'has preguntat mai si Barcelona és un bon lloc pel sector del luxe? Et presentem el reportatge en anglès "Luxurious Barcelona: a long way to go", un projecte periodístic d'Economia Ciutadana.

Aquí en pots veure un petit avançament en format audiovisual.


dijous, 16 de maig del 2013

La corrupció a Espanya: indecència tolerada


Experts en economia analitzen la situació del país i confirmen que malgrat preocupa la ciutadania, no és un tema resolt

El passat dimarts, l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de Comunicació de la UAB va acollir les Jornades sobre Periodisme i Corrupció Política i Econòmica. La idea inicial era transmetre una consciència crítica als estudiants sobre el tractament que fan i haurien de fer els mitjans respecte el tema que tantes pàgines ocupa avui als diaris i al qual tants minuts hi dediquen la ràdio i la televisió. La corrupció és, certament, una problemàtica que preocupa a tota la societat i així ho varen voler fer palès en la presentació de l’acte Josep Maria Català, degà de la Facultat, José Manuel Pérez Tornero, director del Departament de Periodisme, i el periodista i professor de Periodisme Econòmic Andreu Farràs.

Cartell de les Jornades de Periodisme i Corrupció
Política i Econòmica / www.uab.cat/comunicacio

dilluns, 13 de maig del 2013

Diferents mitjans, diferents enfocaments

Comparativa del tractament de la corrupció en set publicacions espanyoles


La línea editorial dels diaris determina el tractament de les notícies que s’ofereixen a les diferents publicacions fent que els articles presentin un enfocament o un altre depenent de quina sigui la ideologia que marca el mitjà. Aquesta orientació impregna totes les informacions, però és en algunes situacions concretes on es mostra la seva tendència amb més claredat. Un exemple el trobem, en l’actualitat, en els casos de corrupció que s’han succeït en els darrers mesos i en els quals s’han vist involucrats polítics i personatges públics reconeguts. L’anàlisi que els mitjans de comunicació de la premsa escrita espanyola han dut a terme sobre la temàtica ens ha permès extreure diverses conclusions al respecte.

Portades dels diferents diaris espanyols / Font: www.infobae.com

dilluns, 6 de maig del 2013

ABC: crítics amb la corrupció, protectors amb el Partit Popular


Anàlisi del tractament periodístic de casos de corrupció


La corrupció ha inundat els mitjans de comunicació en els darrers mesos. Polítics i personatges de l’esfera pública estan en el punt de mira per delictes de desviació i malversació de fons, finançament irregular, tràfic d’influències o apropiació indeguda, entre altres qüestions. L’anàlisi que han realitzat els mitjans de comunicació permet descobrir les tendències de la premsa escrita espanyola, així com també comprovar el poder que tenen els mitjans a l’hora de crear opinió pública, fer judicis paral·lels i reforçar una determinada línia ideològica.

En aquest text s’analitza el tractament informatiu que s’ha fet al diari ABC de casos de corrupció d’actualitat. L’ABC és un diari nacional, conservador i monàrquic que compta amb onze edicions i que, especialment, té una posició molt sòlida a Madrid i a Sevilla. Se’l vincula a la ideologia del PP i, sovint, ha estat objecte de crítiques per la cobertura que ha realitzat d’esdeveniments com ara els fets de València, la vaga del 29-M o, fins i tot, els atemptats de l’11-M.


dimecres, 1 de maig del 2013

Editorial: El Primer de Maig, una oportunitat per reivindicar

L’origen de la festivitat de l’1 de maig cal buscar-lo a les darreries del segle XIX. El dia internacional del treballador va néixer com un moviment reivindicatiu mundial i es va establir com a tal l’any 1889. Al començament, era un homenatge i un dia on manifestar, a través d’eines com la vaga, la necessitat de millores tan importants com la jornada de vuit hores. No obstant això, és necessari preguntar-se quin paper té una jornada avui dia: un esdeveniment ja institucionalitzat com a festiu pot tenir el pes de temps passats? Existeix el moviment obrer? Quin és el paper actual dels sindicats, i quin hauria de ser?

Diversos cartells sindicals que criden a la manifestació avui.