divendres, 15 de març del 2013

Europa considera que la llei de desnonaments espanyola és abusiva



La llei de desnonaments espanyola és contrària a la legislació europea de protecció dels consumidors. Així ho ha dictaminat aquesta setmana el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, al·legant que la normativa espanyola és contrària al Dret de la Unió, ja que impedeix al jutge aturar un desnonament tot i ser competent per declarar abusiva una clàusula de contracte de préstec hipotecari. Això significa que Espanya vulnera la llei ja que no permet que els jutges suspenguin un cas de desnonament en cas de considerar que un contracte hipotecari deixa al consumidor en una situació indefensa davant les entitats financeres.

La sentència arriba després que un ciutadà que fou desnonat interposés una demanda contra CatalunyaCaixa. El mateix ciutadà reivindicava l’anulació d’una de les clàusules del préstec hipotecari i el procediment d’execució hipotecària. Ara, el Tribunal de Justícia de la UE considera que la legislació espanyola no garanteix als ciutadans “una protecció suficient davant les clàusules abusives de les hipoteques”.

Una reivindicació en contra dels desnonaments

Fins ara, el jutge no podia aturar un desnonament preventivament. La normativa espanyola contempla que si el jutge troba a posteriori que la hipoteca té una clàusula abusiva i acaba donant la raó a la família desnonada, l’única solució és la indemnització. Per això, el Tribunal de Justícia de la UE critica que si es demostra que l’hipoteca tenia clàusules abusives l’única solució sigui la indemnització. La sentència afirma que aquesta indemnització és incompleta i insuficient i lamenta que el mecanisme de protecció dels consumidors previst per la normativa espanyola – que consisteix en el pagament d’una indemnització per danys i perjudicis – no permeti evitar la pèrdua definitiva de la vivenda.


La ciutadania en contra els desnonaments

La sentència del Tribunal de Justícia de la UE arriba quan el Congrés dels Diputats té sobre la taula dos textos sobre desnonaments. Per una banda, hi ha el projecte de llei per reforçar la protecció als deutors hipotecaris (tràmit iniciat el passat novembre) i per l’altra, la iniciativa popular sobre dació en pagament, paralització de desnonament i lloguer social. Aquesta iniciativa legislativa ha estat acceptada pel Congrés, després de recollir 1,5 milions de firmes.

La temàtica dels desnonaments ha estat una de les més comentades últimament, després de les diferents actuacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (amb el discurs d’Ada Colau al Congrés) o els repetits suïcidis de diverses persones just abans de ser desnonades. Molts afectats per la hipoteca s’han manifestat davant les seus de diferents entitats bancàries els últims dies. De fet, molts d’ells han arribat a tancar-se dins dels recintes de les entitats.

Ada Colau és la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca


Les reaccions
El ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ja ha assegurat que corregirà la llei de desnonaments per tal d’adaptar-la a la de la Unió Europea. “Nosaltres assumim el compromís que tots els aspectes que s’hagin declarat contraris a la legislació europea siguin corregits”, assegurava Gallardón. El Ministeri de Justícia estudiarà ara amb profunditat la sentència, per tal d’adaptar la normativa espanyola a la legislació europea.

Per la seva part, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, també ha assegurat que Espanya complirà amb la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Rajoy ha afegit que el Govern ja està treballant en la sentència i ha recordat que la llei espanyola sobre desnonaments ja feia molts anys que estava vigent. Ha afegit que “aprofitant que ara hi ha una tramitació real del decret llei sobre desnonaments al Congrés per millorar la situació, procurarem adequar-lo a allò que ens demana Europa”.

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, també va aprofitar per advertir que la sentència europea no qüestiona el sistema d’execució hipotecària en el seu conjunt, sinó que insta a millorar-ne alguns aspectes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada