dilluns, 25 de març del 2013

Espanya compta amb quasi 100 banquers imputats per escàndols financers


Amb la crisi financera s’ha posat punt i final a una època de boom econòmic. Actualment, 88 banquers que en aquell moment estaven al capdamunt de les principals entitats estan imputats per diversos escàndols financers. Entre aquests hi ha  sortides de borsa fallides, pensions milionàries, apropiació indeguda i crèdits i inversions irregulars. Un total de 9 entitats financeres estant essent investigades actualment. Es tracta de Bankia, CAM, NCG Banco, Caja Madrid, Caixa Penedès, CCM, Banca Cívica, Caja Navarra i Banco de Valencia. Totes aquestes investigacions s’han posat en marxa al llarg dels últims mesos i tot apunta que la llista podria augmentar properament.

La llista d’ imputats, que quasi arriba al centenar, inclou noms tan coneguts com el de Rodrigo Rato, ex vicepresident del Govern d’Aznar, exdirector gerent de l’FMI i expresident de Bankia. La següent fotografia mostra els noms dels banquers i les entitats imputades. Bankia és l’entitat amb més persones imputades, tot i que Banca Cívica o el Banco de Valencia la segueixen d’aprop. Entre els noms més coneguts també hi ha José Luis Olivas, expresident de la Generalitat Valenciana i de Bancaja, Ángel Acebes, exministre d’Interior durant el Govern d’Aznar i exconseller del Banc Financer i d’Estalvis, i Miguel Belsa, expresident de Caixa Madrid. 

La llista de les entitats i les persones físiques imputades


Europa, una justícia amb més garanties?

Un article de Alejandro Navas, de la Universidad de Navarra, denuncia que a altres països d’Europa, com Alemanya o Gran Bretanya, es porta molt més control dels delictes financers, els quals es jutgen més severament. Navas posa d’exemple la batuda que Deutsche Bank va patir el passat desembre i que va acabar amb diferents directius del banc a la presó acusats d’evasió d’impostos i blanqueig de diner negre.

Per altra banda, hi ha el cas de Gran Bretanya, que s’ha pres molt seriosament el cas de la corrupció. Els anglesos han batejat el delicte financer com a UTI (Unauthorised Trading Incident: accident comercial no autoritzat). Fins ara, s’ha portat a la presó a diferents brokers, mentre el banc més important de Gran Bretanya ha pagat la multa més alta a Estats Units, fixada en 1.900 milions de dòlars. Al seu article, Navas assegura que a la City es denuncien públicament les pràctiques delictives i es porten els seus responsables a la justícia. 

Segons assegura Navas, aquests delictes a Espanya no es sancionen tan severament. Actualment, l’Audiència Nacional té a 400 persones imputades – de diferents càrrecs i vingudes a diferents àmbits – per grans delictes de corrupció, i només vuit d’aquestes estan a la presó.

Amb tot això, Alejandro Navas conclou que els països que van millor econòmicament són també els que jutgen més severament els seus banquers corruptes.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada