dilluns, 25 de març del 2013

Política econòmica: Keynesianisme

En la conjuntura de crisi actual, els economistes que són partidaris del keynesianisme  estan prenent cada cop més protagonisme en la vida pública. Això es deu a que les propostes que es deriven de les tesis que plantegen són vistes per a molts com una possibilitat eficaç de fer front a la crisi.


Què són les polítiques econòmiques?

La política econòmica és el conjunt d’accions que els governs duen a terme en l’àmbit econòmic. La fixació de taxes d’interès, el pressupost del govern, el mercat de treball, entre d’altres, són algunes de les àrees en les quals intervé el govern a través de la política econòmica. No obstant això, les polítiques que apliquen els governs estan influenciades per les institucions internacionals com per exemple el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial i, també en gran mesura, per la ideologia dels partits que governen en un determinat moment.


Política Econòmica Keynesiana impulsada pel govern de Zapatero




Els objectius que pretén aconseguir tota política econòmica són: la plena ocupació de la població activa, l’estabilitat dels preus i el creixement econòmic. Segons la tipologia poden ser:  fiscals, monetàries o exteriors.  La política fiscal empra la despesa pública i els impostos per orientar l’economia. La política monetària és l’encarregada de controlar el valor que té la moneda i ho fa mitjançant el control de la inflació i l’estimulació del creixement econòmic. La política exterior  fa referència a les relacions econòmiques amb l’exterior.
Els elements que conformen una política econòmica són tres:
- Funció objectiu de les autoritats econòmiques (W): funció que representa les metes a les quals es vol arribar.
- El model de l’economia (M): recull les equacions que representen el funcionament general de l’economia, que resulta de la interacció de diversos agents privats, al qual s’aplica la política econòmica.
- L’esquema de formació d’expectatives dels agents: és el volum d’informació que condiciona els processos de decisió dels agents i l’eficiència amb que aquesta és utilitzada. També en el món econòmic, la informació és poder.


Orígens del Keynesianisme

Els models de política econòmica bàsics establerts són el Keynesianisme i el Neoliberalisme. Ambdós models discuteixen el paper de l’estat en l’economia. Els motors bàsics de l’economia són el consum i la inversió, els quals es retroalimenten entre ells. El cercle que s’estableix entre consum – inversió- ocupació crea diferents cicles econòmics.
Les teories neoliberals creuen que la intervenció de l’estat no resol les crisis. Segons aquestes teories, com més llibertat tenen els mercats millor funcionen. Busquen aprimar la intervenció de l’estat en matèria econòmica i afavoreixen la privatització.
Arran del crack del 1929, als Estats Units sorgeix un grup d’economistes que eren partidaris de regular la borsa i, posteriorment, l’economia a través de la injecció de diners. Aquest rol regulador creien que l’havia d’assumir l’estat, que en èpoques d’expansió econòmica recaptaria més impostos i en èpoques de recessió en recaptaria menys. Aquest model s’adapta a les circumstàncies del moment. Simultàniament a aquest plantejament teòric, J. M. Keynes proposa l’anomenat “anticicle” (Teoria general de la ocupació, l’interès i el diner) que consistia en injectar diners quan l’economia no creix. Per exemple, aquest model aposta per la creació d’ocupació mitjançant l’inversió en obra pública a fi d’alleujar la crisi. Quan es genera més ocupació es desencadena un augment en el consum que causa la reactivació de l’economia. La intervenció estatal en l’economia comporta la creació dels anomena estabilitzadors econòmics: subsidis d’atur, pensions per al jubilats, orfes o minusvàlids, entre d’altres, per aconseguir una societat més justa. Tot això es complementava amb un pacte social entre empreses, Estat i treballadors; la qual cosa desembocava en el que es coneix com l’estat del benestar. A partir d’aquí apareix la seguretat social i l’educació i la sanitat pública, que contribueixen a una major igualtat social. Aquestes polítiques arriben a Espanya amb la democràcia i l’exemple recent més clar és l’anomena “Plan E” , Plan Español para el Estímulo de la Economía y del Empleo) que va impulsar el president Zapatero.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada