diumenge, 3 de març del 2013

Moddy's rebaixa la triple A del Regne Unit

El crèdit britànic passa a la doble A1

L’agència de qualificació de riscs Moody’s retira la màxima nota de solvència al deute sobirà del Govern del Regne Unit. D’aquesta manera, el crèdit britànic passa de la triple A que el catalogava com a deute molt segur, a la doble A1 que malgrat tot li segueix atorgant una perspectiva estable. L’agència de qualificació nord-americana justifica la seva decisió en la continua debilitat de la perspectiva de creixement a mig termini del Regne Unit, amb un període de creixement lent que Moody’s espera que continuï fins a la segona meitat de la dècada. A la vegada, destaca els efectes que l’elevat deute públic té en el balanç global i les complicacions en la consolidació fiscal.

Moody's, una de les grans agències de qualificació de riscs 

També s’ha advertit de que la recuperació econòmica del país serà significativament més lenta que la de les recessions que l’han precedit, la qual cosa ha afectat paral·lelament a la nota del Banc d’Anglaterra, que ha caigut un esgraó passant d’igual manera de la triple A a la doble A1.

La retirada de la màxima qualificació del país britànic ja es veia venir. El passat desembre Standard & Poor’s era la última de les tres principals agències que posava la triple A del Regne Unit en “perspectiva negativa” y advertia de que podria rebaixar la seva visió si la economia britànica empitjorava. Moody’s havia adoptat la mateixa posició al febrer de 2012 i ara, després d’un any, la firma ha entès que la situació del país no és tan bona com inicialment s’havia arribat a preveure. L’única sorpresa ha estat que la decisió s’hagi pres abans de presentar-se els pressupostos al març.

Tot i així, l’agència ha mantingut la qualificació de doble A1, qualificació que segueix atorgant unes expectatives fermes al deute del país, ja que es considera que la seva solvència segueix sent extremadament alta. Moody’s ha posat èmfasi en les fortaleses de la economia britànica, entre les quals destaca la seva diversificació, competitivitat i el sòlid historial de la seva estructura institucional. D’altra banda, també pren en consideració que una combinació de voluntat política i impuls dels punts forts de la seva economia permetran al Govern de David Cameron implementar el seu pla de consolidació fiscal i revertir la trajectòria del deute del Regne Unit.

A més, a banda de tots els punts destacats per l’agència de qualificació de crèdit, el risc de que la economia britànica pateixi els nivells de tensió aconseguits a la zona euro es veu difuminat pel fet de que el país compta amb un marc propi en matèria de política monetària.

Conseqüències de la pèrdua
La rebaixa de la qualificació del deute britànic debilita la lliura esterlina, que es torna més vulnerable i perd terreny. A la mitja hora en que els mercats van seguir oberts després de la noticia de Moody’s divendres, la esterlina va caure al seu nivell més baix davant el dòlar des de feia dos anys al cotitzar-se a 1,5163 dòlars per lliura. Al mateix temps queia un cèntim enfront de l’euro fins als 1,1495 euros per lliura. A més, també cal tenir en compte que en el cas de que les altres dues agències de qualificació de riscs retirin el màxim rang, la pèrdua de la màxima qualificació creditícia per part de Moody’s podria suposar que els inversors obligats a mantenir únicament actius amb qualificació AAA venguin bons del Tresor britànic. 

Però tot i així, els analistes asseguren que aquesta situació tindrà un escàs impacte econòmic. El cop més fort el rep la vessant política. George Osborne, responsable del Tresor, i David Cameron van agafar el compromís electoral de mantenir la triple A. Ambdós sovint havien fet al·lusió a l’absència d’una rebaixa de qualificació com una aprovació a la estratègia de retallada de dèficit del Govern. El fet de no haver pogut complir amb la seves expectatives constitueix una humiliació pel polític i pel primer ministre britànic.

David Cameron, primer ministre britànic

La triple A, un bé cada dia més preuat
Després de que el Regne Unit hagi perdut la màxima qualificació creditícia, la triple A escasseja a Europa. De fet, en l’actualitat el nombre de països que gaudeixen de la AAA es redueix a Alemanya, Holanda, Dinamarca, Suècia, Noruega i Suïssa. A l’any 2012, Àustria i França també van estar exclosos d’aquest selecte grup. Abans, al 2009, Espanya en quedava fora.

A dia d’avui, Àustria i França segueixen mantenint la qualificació de doble A1, el que els hi permet una certa seguretat. Pel contrari, el deute sobirà de l’estat espanyol és de BBB- després de que Standard & Poor’s degradés dos esgraons més la seva qualificació l’octubre del 2012. D’aquesta manera, el deute d’Espanya es troba a un pas de ser catalogat com a “bons escombraries”, el que seria un cop molt dur per a l’economia i les finances del país.

Fora d’Europa, Finlàndia, Canadà, Singapur i Australia són la resta de països que completen el conjunt de potències amb triple A. Al 2011 era Estats Units el que en quedava despenjat.  Igual que Àustria i França, la major potència econòmica mundial segueix mantenint la AA1. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada