dimecres, 13 de març del 2013

En què consisteix la Borsa de Barcelona?

La Borsa de Barcelona, situada al Passeig de Gràcia, és una de les quatre borses que podem trobar a l’Estat Espanyol. En primer lloc es va crear la Borsa de Madrid, seguida per la de Bilbao, la de Barcelona i la de València. El mercat espanyol és l’únic que té quatre borses, i totes elles es troben connectades, però la Borsa de Barcelona té una sèrie de particularitats (índexs) que la diferencien de les seves germanes.


Exterior de la Borsa de Barcelona


Què és la Borsa de Barcelona?

La Borsa de Barcelona es defineix com una borsa de valors destinada a la negociació exclusiva de les accions i valors convertibles o que atorguin dret d’adquisició o subscripció. En la pràctica, els emissors de la renda variable acudeixen també a la Borsa de Barcelona com a mercat on formalitzar les seves ofertes de venda d’accions o ampliacions de capital. Així mateix, també es contracta en borsa la renda fixa, tant deute públic com privada.

Amb quins índexs propis cotitza?

La Borsa de Barcelona té un Índex General que es confecciona amb valors negociats en aquesta. En el seu butlletí oficial que publica diàriament, la Borsa de Barcelona cotitza mitjançant diversos índexs propis:
  • BCN Global – 100. És l’índex oficial de la Borsa de Barcelona, compost per les 100 companyies més líquides que hi cotitzen.
  • BCN MID 50. És un índex simple, compost per les 50 companyies mitjanes de major contractació a la Borsa de Barcelona i que no formen part de l’Ibex 35.
  • BCN TOP - 5. Inclou els 5 valors més líquids i representatius de la Borsa Espanyola i presenta una correlació del 95% amb l’Ibex 35.
  • Índex de cistelles de valors sectorials. Són 5 índex ponderats per capitalització que s’han creat per facilitar la contractació de les cistelles de valors sectorials dissenyades per la Borsa de Barcelona: BCN – 5 Elèctriques, BCN – 5 Bancs, BCN – 5 Industrials, BCN – 5 Construcció i BCN – 5 Serveis. Aquests índexs inclouen els 5 valors més característics i de major negociació de cadascun dels sectors esmentats.
Interior de la Borsa de Barcelona
Què és l’Indexcat?

L’Indexcat, o BCN Indexcat, és un índex que agrupa les 15 principals empreses catalanes cotitzades amb seu social a Catalunya. La revisió dels valors que integren l’índex BCN Indexcat i les seves ponderacions respectives es realitza casa sis mesos, coincidint amb els semestres naturals i amb la revisió de la majoria d’índexs del mercat de valors.

Empreses que componen l'Indexcat a data del 29 de juny del 2012

En què consisteix l’Ibex 35?

L’Íbex 35 és un índex borsari que, a diferencia dels anteriors, és d’àmbit espanyol. Elaborat per la societat Bolsas y Mercados Españoles, està compost per les 35 empreses més grans i de major liquiditat, i el seu seguiment proporciona una idea de l’evolució de la borsa espanyola en un període determinat.

Perquè un valor formi part de l’Íbex 35 és necessari que la seva capitalització mitja sigui superior al 0,30 per cent la de l’Íbex 35 en el període analitzat i que aquest valor hagi estat contractat almenys en la tercera part de les sessions d’aquest període.

L’entrada o sortida de valors en la seva composició és revisada per uns criteris específics segons un Comitè Assessor Tècnic (CAT), un grup d’experts que s’encarrega de decidir qui es mereix un lloc a l’índex i qui no, modificant-se cada 6 mesos, cada 1 de gener i cada 1 de juliol de tots els anys.

D’entre el total de les empreses que componen l’íbex 35, les primeres es reparteixen el 80% del total de l’Íbex. L’empresa amb el major valor per l’acció de l’Íbex 35 és Inditex.

Representació de l'Íbex 35 a la Borsa de Barcelona

Qui treballa a la Borsa de Barcelona?

Pel que fa al component humà, a la Borsa de Barcelona ja no hi ha un gran trànsit de gent degut a l’abandonament del sistema de compravenda a viva veu i a l’adopció del sistema SIBE SMART. Aquesta plataforma electrònica dóna servei a les quatre borses espanyoles i els aporta una capacitat flexible, oberta i versàtil d’acord amb les noves necessitats del mercat: qualitat, seguretat i màxima capacitat.

De tota manera, a la Borsa de Barcelona hi trobem diversos mostradors als quals hi treballen empreses que es dediquen a la compravenda d’accions. Els treballadors es poden dividir en dues categories: Brokers i Dealers.

Els Brokers són un ens intermediari que actua als mercats de valors i que executa ordres dels inversionistes per a comprar i vendre divises en nom de tercers a canvi d’una comissió o d’un marge. Pot ser una persona o una companyia. En canvi els Dealers són els agents intermediaris que, a més de comprar actius financers per als seus clients, ho fan per a ells mateixos.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada