dilluns, 4 de març del 2013

Què vol dir que el Regne Unit ha perdut la triple A?

Moody’s, una de les agències de qualificació de riscos més importants a nivell mundial,  ha rebaixat la qualificació AAA al Regne Unit i li ha atorgat la Doble A1. Arran d’aquesta decisió, el “selecte club de la triple A”, que aglutina aquells països que obtenen la màxima qualificació per part de les tres majors agències del món, queda encara més reduït. A hores d’ara, aquest club està integrat per Alemanya, Holanda, Finlàndia, Luxemburg, suècia, Noruega, Dinamarca, Suïssa, Canadà, Singapur i Austràlia. No obstant això, al llarg d’aquests darrers anys són uns quants els països que n’han quedat fora: Espanya (2009), Estats Units (2011) i Àustria i França (2012).


Què són les agències de qualificació de riscos?
Agències de qualificació de riscos, agències de ràting, agències de classificació de crèdits i agències de qualificació són tot de sinònims que fan referència a aquelles empreses que s’encarreguen de qualificar uns determinats productes o actius, els quals pertanyen a empreses, estats o governs regionals, per encàrrec d’un client.
Les notes o qualificacions que atorguen aquestes agències valoren el risc d’impagament i el detriment de la solvència de l’emissor. Per tal de valorar el risc fan servir uns models economètrics que mesuren el potencial econòmic del subjecte que analitzen. Les qualificacions són importants perquè informen de si la inversió en un determinat producte financer (bons o accions) és arriscada o no. Aquesta informació interessa els inversors perquè els orienta de la possibilitat que hi ha que cobrin els interessos o bé que recuperin els diners invertits un cop hagi vençut el producte.
Existeixen 74 agències de ràting arreu del món, però aquest mercat està controlat per tres empreses de Nova York que dominen més del  90% del mercat. Aquestes empreses són: Standard & Poor’s, Moody’s- Moody’s Investors Service i Fitch- Fitch Ratings. És per això que es pot considerar que es tracta d’un mercat d’oligopoli.



A qui interessen aquestes qualificacions?
Les valoracions del risc dels crèdits són utilitzades pels inversors, els emissors, els bancs d’inversió, els intermediaris i els governs. De cara als inversors, el treball que realitzen les agències de qualificació, els permet disposar d’un ampli ventall d’alternatives on invertir amb un risc relatiu. És per això, que quan un  govern, banc o empresa vol emetre deute o bé sol·licitar finançament encarrega a una agencia que l’avaluï. El resultat provinent d’aquesta avaluació serveix als possibles inversors i prestataris com a orientació per a marcar el tipus d’interès al qual concedirien el finançament.
Cada una de les agències de ràting de risc disposa d’un sistema de qualificació concret. No obstant això, aquests guarden una considerable semblança entre ells. Designen la qualificació mitjançant lletres: AAA, B, CC. Aquells bons que estan per sota BBB són coneguts col·loquialment com a bons escombraries. A la taula que trobareu a continuació hi ha una relació de les diferents qualificacions.



Categoria d'inversió
•          AAA : la millor qualitat. Un deutor té una capacitat extremadament forta per complir els seus compromisos financers.
•          AA : forquilla alta
•          A : qualificació superior - però que la seva qualitat pot estar influenciada per la situació econòmica
•          BBB : nota mitjana, satisfactòria. Un deutor té la capacitat adequada per complir els seus compromisos financers. No obstant això, condicions econòmiques adverses o canvis conjunturals més probable que condueixi a una capacitat afeblida del deutor per complir els seus compromisos financers.

Categoria especulativa
•          BB : forquilla alta - elements especulatius
•          B : nota especulativa mitjana - la situació financera pot variar
•          CCC : vulnerable
•          CC : obligació molt especulativa d'alt risc
•          C : molt vulnerable
•          D : suspensió de pagaments, s’estima que la major part o la totalitat de les obligacions restaran impagades
•          NR : no qualificada (not rated)

Per què tenen descrèdit darrerament aquestes agències?
El principi de la crisi econòmica del 2008 no va ser previst per cap d’aquestes agències i, és per això, que han perdut molt de prestigi. Un clar exemple pot ben ser el de Lehman Brothers, que tenia una bona qualificació just abans de fer fallida.  L’agència S&P, per exemple,  ha estat desacreditada per haver atorgat la categoria major AAA a grans porcions dels paquets d’hipoteques escombraries i per haver donat la màxima qualificació als bancs islandesos en moments crítics durant la crisi financera d’Islàndia els anys 2008 i 2009. Alguns organismes europeus han demanat a aquestes agències “que actuïn responsablement i amb rigor, sobretot en moments difícils com els actuals”.  Sovint s’acusa aquestes agències de ser massa properes a la direcció de les seves empreses clients.
Aquestes agències disposen de molt de poder. La base d’aquest rau tant en la funció de supervisió estatal i supraestatal que els ha estat atribuïda per governs i institucions polítiques nacionals i internacionals, com en la seva estructura de propietaris capaç d'assegurar les complicitats polítiques necessàries d'aquests organismes. Teòricament són els vigilants objectius i independents del mercat. Per aconseguir el seu objectiu disposen d'un alt repertori de pràctiques com poden ser les qualificacions indicatives o les qualificacions no sol • licitades.
A causa d’aquesta barreja d’interessos poc clara, des de l’Eurocambra s’aposta per una regulació més estricta de les agències de ràting amb la finalitat de garantir la seva independència. Una de les seves propostes consisteix en la creació d’una agència de qualificació europea, independent i transparent, que garanteixi la diversitat en la informació i proporcioni unes qualificacions d’acord amb les especificitats de les polítiques comunitàries.
La crisi de l’euro del 2010 ja va fer que alguns dirigents europeus i grups alternatius manifestessin la necessitat de crear almenys una agencia europea de qualificació de risc per tal de contrarestar el predomini de les agències dels Estats Units, les quals poden respondre a interessos contraris a l’euro i favorables al dòlar dels Estats Units i la lliura esterlina britànica. Alemanya va mostrar interès per liderar l’agència de ràting europea.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada