diumenge, 3 de març del 2013

Què és la prima de risc?


Als mitjans de comunicació sembla que està de moda parlar sobre la prima de risc. Ens espanten quan s’apropa als 400 punts bàsics, perquè segons Brussel·les es tracta d’un nivell que pot tenir un impacte negatiu sobre el Producte Interior Brut (PIB) del país. Últimament  sempre sentim que la prima de risc augmenta, i qualsevol persona entén que quant major és el número, pitjor està l’economia o la situació financera del país. Tot i que al parlar sempre sobre la prima de risc sembla que s’hagi creat una nova moda, potser és el moment de tornar als seus inicis.


Què és exactament la prima de risc?

La prima de risc expressa la diferència  en centèsimes de la rendibilitat del bo a 10 anys d’un país en front de la rendibilitat del bo a 10 anys del país l’economia del qual es considera la més forta de la zona, que en el cas de la zona euro és Alemanya. Les rendibilitats dels bons es mesuren pel tipus d’interès als mercats secundaris de deute públic.



Imatge 1. A la pàgina Invertia podem veure directament a quin nivell cotitza la prima de risc a Espanya. 

Es pot calcular d’una manera fàcil, tant sols s’ha d’accedir a la pàgina web Invertia. Aquí podem veure que a dia d’avui (04/03/2013), la rendibilitat de les obligacions (bons) espanyols a 10 anys és de 5,10% i la rendibilitat dels bons alemanys a 10 anys és del 1,42%. La prima de risc es calcula mitjançant aquesta fórmula: (Rendibilitat dels bons espanyols – Rendibilitat dels bons alemanys) x 100. Així si es calcula en el cas d’avui: 5,10% - 1,42% = 3,68%. I 3.68 x 100 = 368. La prima de risc actual seria doncs de 368 punts bàsics.


Perquè es calculen les obligacions (bons) alemanyes per establir la prima de risc?

Actualment la d’Alemanya es considera l’economia més estable d’Europa. En realitat, l’economia alemanya ara està en millors condicions que la dels Estats Units, així que es pot utilitzar com a punt de referència. De tota manera, Alemanya també té un deute molt elevat, del 82% del seu PIB (Espanya la té d’un 78% del seu PIB).

De tota manera, la prima de risc no és tan rellevant i decisiva com sembla. Quan es parla de rendibilitat, n’hi ha prou que vegem els bons alemanys: 1,42%, és molt poc. Al país no li importa tant que s’allunyi dels bons alemanys com en l’exemple anterior fins als 368 punts. Al govern li preocupa molt més que ha de pagar el 5,10% dels interessos pel deute.

En el cas d’Alemanya, com en el cas d’Espanya, la prima de risc és de tota manera un bon instrument per indicar al govern que necessita estalviar. Tot i així és un indicador que es pot qüestionar ja que utilitza dades a partir d’un país de referència (en el nostre cas Alemanya) i l’estat de les finances i de l’economia pot canviar. Si l’economia d’Alemanya empitjorés, per a Espanya un número com podria ser, per exemple, 150 punts de prima de risc, tot i que sembli actualment un número molt bo, podria significar un número molt dolent, ja que és un indicador molt ambigu. Al que s’hauria de donar igual importància és a la rendibilitat nominal.


Imatge 2. Rendibilitat dels bons espanyols a 10 anys i les taxes d’interès del BCE el 2011.
Observant el gràfic sobre la rendibilitat dels bons espanyols (Imatge 2) podem veure que la situació de la rendibilitat no és tan terrible. La taxa d’interès és d’un 1% menor que el 2003 i la rendibilitat dels bons a 10 anys és molt semblant (al voltant del 5%). Qui sí que té un greu problema és Portugal (Imatge 3).

Imatge 3. Portugal té un problema per finançar el seu deute públic.
De tota manera, hi ha molts països que tenen una rendibilitat molt baixa. Per exemple Gran Bretanya amb els seus 2,36% està lluny de la realitat. Hi ha una amenaça molt gran sobre molts països, ja que poden fer fallida en el futur i les rendibilitats segueixen sent de les més baixes de la història. La rendibilitat dels bons a 10 anys dels Estats Units, un estat que té molts problemes amb el seu deute, està al seu mínim històric. Tot i que molts estats mantenen el seu  ‘ràting’ (una classificació que representa la capacitat de reemborsament de deute), els bons dels estats occidentals son una de les pitjors inversions que es poder fer actualment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada