diumenge, 17 de març del 2013

La fuga de cervells, un forat negre per l’economia espanyola


Entre 2011 i 2012, 117.500 espanyols han abandonat el país buscant noves oportunitats laborals


Es calcula que, actualment, hi ha prop de 86 milions de treballadors immigrats al món. La fuga de cervells és un fenomen del qual està de moda parlar. Al 2007, quan es parlava Migració Altament Capacitada (fuga de cervells) es feia referència als milers de treballadors qualificats que marxaven dels països pobres o en vies de desenvolupament a la recerca d’un futur més pròsper als països del Nord. 



Representació satírica del fenomen


Uns 20.000 africans, segons dades de l’OIT, emigraven cada any per intentar combatre les baixes expectatives laborals que els seus països els podien oferir. Aquest fet, però, no feia més que engreixar les diferències entre els dos mons: el Nord i el Sud. Les regions pobres i en vies de desenvolupament veien com el seu futur emprenia rutes cap al Nord, frenant per complet el seu desenvolupament i conduint-los a la pobresa eterna.

Del Nord cap al Nord

La fuga de cervells és un fenomen històric, però l’esclat de la crisi ha afegit nous recorreguts en el mapa. Si fins el 2008 la majoria dels immigrants qualificats provenien de l’Amèrica Llatina o Àfrica, avui els països del Mediterrani s’adhereixen al drama i veuen com les elevades xifres d’atur provoquen una emigració massiva.

El passat 2011, les dades de l’INE sobre migracions revelaven que eren més els que marxaven que els que arribaven. És a dir, que el saldo migratori era negatiu per primera vegada en dues dècades l’any 2011. Pel que fa al 2012, més de mig milió de persones van abandonar l’estat espanyol, fent que, per primer cop des de 1981, Espanya perdés població. Entre aquestes 500.000 persones hi ha immigrants que van venir abans de la crisi i espanyols que marxen. Aquests últims són prop de 120.000, una xifra gens menyspreable si en considerem el seu perfil. 

Joves qualificats

L’atur juvenil va marcar xifres rècord l’any 2012. La darrera Enquesta de Població Activa (EPA) treu a la llum que un 57,6 per cent de joves estan desocupats, és a dir, que 930.200 menors de 25 anys no tenen feina. És cert que n’hi ha molts que formen part del col·lectiu anomenat ‘ni-ni’, tanmateix, molts d’altres són joves amb titulacions universitàries altament qualificats. Uns joves que sense expectatives de futur es veuen obligats a abandonar el país i buscar un futur sòlid que Espanya no pot oferir-los.

La majoria d’ells són investigadors, enginyers, científics, arquitectes i personal sanitari, tot i que el cert és que la fuga de cervells és ja un fenomen transversal que afecta tots els sectors de l’economia. Tots ells tenen una formació al darrere amb la qual se’ls havia promès poder entrar al mercat laboral.

Davant d’aquesta situació, molts marxen a regions europees menys afectades per la crisi o a països on, fins i tot, se’ls reclama. Per això, la llista dels destins es va diversificant a mida que avança la crisi. Alemanya, el Regne Unit, França i Suïssa s’emporten un percentatge elevat de joves qualificats, però els Estats Units també són una bona oportunitat. Una sèrie de països a la qual s’han afegit, darrerament, Argentina, Brasil, Xina i els Emirats Àrabs. 

Un futur incert

Els mitjans de comunicació s’han omplert, des del 2010, de notícies, reportatges, taules rodones i testimonis que han reflexionat al voltant d’aquest èxode. Què els fa marxar? Què hi troben, als altres països? La Migració d’Altament Capacitada es deu, principalment, a raons polítiques i estratègiques que han originat una realitat social decebedora i incerta per a la majoria de joves que finalitzen els estudis.

Causes que provoquen la fuga de cervells
En primer lloc, l’atur juvenil espanyol, que frega el 60 per cent, desanima els joves a inserir-se al món laboral. Aquesta situació, sumada a la de crisi econòmica generalitzada els genera poques expectatives pel seu futur professional, malgrat tenir una alta formació acadèmica. Aquestes dues raons els impulsen a marxar a països com Alemanya, on la demanda de científics i investigadors, per exemple, és elevada.

Això porta a qüestionar-se un altre aspecte. Si aquests joves científics han rebut una educació superior excel·lent, per què el seu propi país no els proporciona sectors d’ocupació vinculats a la professió? La crisi econòmica té, de nou, la resposta.

Retallades

En segon lloc, el dèficit públic espanyol representa el 84 per cent del seu PIB, fet que afecta directament al plantejament dels pressupostos anuals i a les partides destinades a educació, sanitat... i Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+I) L’elevat endeutament, al costat de l’augment de l’atur, a la conseqüent davallada del consum i al tancament de moltes empreses, provoca que els ingressos de l’estat disminueixin escandalosament, donant peu a les ja coneudes retallades. Entre el 2009 i el 2012, el pressupost destinat a R+DI+I s’ha reduït un 30 per cent, el que suposa una caiguda dels recursos en recerca i investigació que impossibiliten engegar nous projectes.

Per últim, cal destacar també la disminució de les barreres formatives. El tractat de Maastricht va establir la lliure circulació de persones dins la Unió Europea. Això s’ha convertit, també, en la lliure circulació de coneixement i de cervells. Sense anar més lluny, les beques Erasmus no fan més que afavorir els fluxos d’estudiants, igual que ho fan altres ajudes destinades a màsters i postgraus. Per tant, l’èxode s’inicia, a vegades, fins i tot abans de voler entrar al mercat laboral.

Efectes controvertits


Conseqüències de la fuga de cervells
Molts experts consideren que la fuga de cervells és un fenomen positiu sempre que aquest coneixement retorni al país d’origen i contribueixi al desenvolupament de projectes d’investigació o emprenedoria que ajudin l’economia. És clar, però, que la tornada al país d’origen no sempre es compleix. I això comporta una sèrie d’efectes socials i econòmics d’abast considerable. 

El pagament d’impostos i la construcció d’un estat del benestar fan que l’educació superior pugui ser, també, pública. Això significa que l’estat realitza un gran esforç per tal que els joves rebin una formació que els converteixi en professionals qualificats. Si aquests joves, un cop finalitzats els estudis, emigren, la inversió que s’ha dut a terme no es veu recompensada.

En conseqüència, el percentatge de graduats que entren al mercat laboral és molt més baix que en altres països europeus. I això, evidentment, resta competitivitat a aquell territori que perd futurs investigadors, científics, metges, infermeres o enginyers, entre altres. Per tant, la manca de competitivitat pot generar, a llarg termini, un envelliment i empobriment  progressiu de la població i un retard del país en general, sempre en relació als països que es beneficien de la fuga de cervells.

L’OIM avisa

L’Organització Internacional per les Migracions (OIM), davant d’aquest fenomen en creixement, ja ha avisat, alertat i aconsellat l’estat espanyol. Així, ha reclamat a Espanya que “dissenyi una política transversal amb estratègies nacionals de competitivitat, desenvolupament, educació, ocupació, inversió i investigació” ja que, segons han assegurat “el país no es pot permetre el risc de continuar molt més temps sense tenir una idea articulada de com afrontar el flux continu de sortida de professionals”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada