dilluns, 11 de març del 2013

Una Europa universitària: quant costa estudiar una carrera fora de les nostres fronteres?


Estudiar un grau universitari a l’estranger. Però, a on? A quin país? A quina universitat? Aquestes preguntes són comunes a molts estudiants que no coneixen els avantatges de pertànyer a la Unió Europea. Nascuda amb la voluntat d’establir un lligam econòmic, polític i social; marxar a un altre país d’Europa és una via pels estudiants universitaris del nostre país que han vist encarides les matrícules. L’estat de Baviera, a Alemanya, ha estat l’última regió europea en  sumar-se a la gratuïtat dels estudis. Una tendència contrària a la de l’Estat Espanyol, on el cost de les matrícules universitàries ha augmentat en un 66% en alguns casos aquest curs i on les beques d’ajuda s’han reduït. El present article vol dibuixar el panorama general d’una Europa universitària plena d’oportunitats.

En primer lloc, hi ha una desigualtat molt gran dins els països de la Unió Europea respecte al preu dels estudis superiors. Hi ha variacions considerables que oscil·len entre uns 11.500 euros que pot costar un grau universitari públic al Regne Unit i la gratuïtat dels graus a països com Àustria, Xipre, Dinamarca, Finlàndia, Grècia, Malta, Noruega o Suècia; en la majoria de casos.
Diariodigital.com
Dos exemples a comentar són Escòcia i Alemanya. Dins els elevats preus del Regne Unit, contrasta el cas d’Escòcia per la gratuïtat de les matrícules universitàries. A Alemanya, per la seva part, fins ara només hi havia dos dels 16 länders que cobressin despesses d’inscripció: Baviera i Baixa Saxònia, però el passat 28 de febrer Baviera va declarar-li la guerra a les taxes universitàries.
Comparativa dels preus de matrícula dels principals països de la UE en mobilitat d’estudiants
País
Preu matrícula
Àustria
Gratuïta
República Txeca
Per cursos en txec la despesa és zero. Per graus en llengües estrangeres, uns 1000 euros per semestre
Dinamarca
Gratuïta
Finlàndia
Gratuïta
França
Les taxes universitàries oscil·len entre 177/euros any per graus, i 327 euros/any per doctorats
Alemanya
Només es cobren taxes a l’estat de Baixa Saxònia, aproximandament uns 500 euros/semestre
Grècia
Gratuïta
Hongria
Gratuïtes les escoles que són “State-funded”
Islàndia
No es paguen taxes universitàries però s’ha de pagar una quantitat de registre que pot oscil·lar entre 100 i 250 euros
Holanda
Les taxes universitàries oscil·len entre 1200 i 2200 euros
Noruega
Gratuïta
Portugal
Taxes que oscil·len entre els 950 i 1250 euros per any
Espanya
Es paga per crèdit. Segons dades de l’observatori del sistema universitari, les carreres d’humanitats, ciències socials i jurídiques han passat dels 910€ el curs 2011-12 a una xifra d’entre 1.500€ i 1.800€ el 2012-2013. Les carreres de ciències, enginyeries i arquitectura passen dels 1.288€ el 2011-12 a una xifra al voltant de 2.100€ el 2012-13. I els graus de ciències de la salut augmenten dels 1.423€ a 2.300€ i 2.400€, aproximadament.
Suècia
Gratuïta
Suïssa
Els estudiants estrangers han de pagar aproximadament entre 750 euros i 3000 per semestre.

Una multitud d’opcions que obren les fronteres d’una Europa jove que, encara que en transformació i en profunda crisi, es troba cada cop més interconnectada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada