divendres, 8 de març del 2013

La Unió Europea aposta per limitar les primes dels banquers


La Unió Europea ha decidit limitar les primes dels banquers. Això significa que la remuneració variable d’aquests no podrà superar l’equivalent al salari fix. Només en cas que els accionistes del banc ho autoritzessin, les bonificacions podrien arribar al doble del salari fix.

La decisió s’ha pres per àmplia majoria entre els Ministres d’Economia dels vint-i-set durant la reunió de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) i s’espera que la limitació de les primes entri en vigor el 2014. Aquesta seria la restricció més severa imposada per la Unió Europea sobre els salaris dels banquers des de l’ inici de la crisi financera l’any 2008.  

Luis de Guindos és el minstre d'Economia espanyol

Un dels objectius de la decisió és donar un nou protagonisme als accionistes dels bancs. Només aquests tindran la capacitat de decidir si el banquer pot cobrar un salari variable que representi el doble del salari fix. Per aconseguir-ho caldria el suport d’un 66% dels accionistes.  

En el seu blog, Amparo Polo explicava fàcilment el cas: si un banquer cobra 100.000 euros a l’any de salari fix, la seva bonificació no podrà ser superior als 200.000, de manera que el salari total quedarà en 300.000 euros.


La decisió arriba després que Suïssa també limités els sous dels directius de les grans empreses.  La proposta suïssa, que es va aprovar amb un 67,9% dels votants, té per objectiu prohibir els “excessos en el pagament de les bonificacions, indemnitzacions i salaris als alts càrrecs de les empreses que cotitzen a la borsa”.

Les valoracions posteriors a l'Ecofin

El ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, és un dels defensors d’aquesta mesura i, fins i tot, aposta per anar més enllà. De Guindos afirmava, després de la reunió, que “la posició espanyola és molt clara: ens sembla molt bé la limitació a tot el que és la remuneració variable”. Afegia que caldria limitar també els salaris fixos dels banquers.

Per altra banda, Othmar Karas, cap negociador del Parlament Europeu, destacava que “per primera vegada en la història de la regulació dels mercats financers de la Unió Europea, es limitarien les bonificacions dels banquers”.

L’oposició frontal de Regne Unit

Regne Unit, però, s’hi oposa totalment. El Primer Ministre David Cameron veu amb preocupació els efectes que aquesta mesura tindrà sobre el seu país. Regne Unit acull el major centre financer d’Europa, englobat dins el que es coneix com la “City”.

D'esquerra a dreta: el Primer Ministre britànic David Cameron i el ministre
 de finances Geroge Osborne

El ministre de finances britànic, George Osborne, va afirmar  que “no podia recolzar la proposta que tenia sobre la taula” i va assegura que la proposta “farà que augmentin els salaris, dificultarà que es recuperin els bons dels banquers quan les coses vagin malament i farà més difícil que siguin els bancs i no els contribuents els que paguin quan hi hagi un error”.

Regne Unit tem que els banquers de la “City” s’embranquin en un èxode massiu cap a països sense restriccions salarials. És el cas, per exemple, d’Estats Units o determinades zones del continent asiàtic. La reforma és un cop dur pel país, just després que el Regne Unit perdés la Triple A que atorga l’agència Moody’s. 

Per aquest motiu, el ministre de finances George Osborne ha demanat a la presidència irlandesa que continuï negociant amb l’Eurocambra. Aquesta ja ha respòs anunciant que renegociarà els detalls amb l’Eurocambra per tal que Regne Unit pugui afegir-se a l’acord final. De fet, i tal com ja va apuntar el ministre de finances irlandès Micheal Noonan, encara hi ha alguns temes pendents, com alguns detalls de l’aplicació de la limitació de la remuneració. Noonan va afirmar que s’intentarà tancar l’acord amb el Parlament Europeu durant les properes setmanes. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada