dijous, 14 de març del 2013

Apostar per la consciència social des de la banca


Les entitats ètiques es presenten com una alternativa in crescendo als bancs tradicionals en un moment de crisi



Entre els anys seixanta i setanta naixia als Estats Units un nou concepte de banca. Darrerament aquesta nova concepció ha pres força a Catalunya a mesura que la desconfiança i l’enuig envers els bancs tradicionals també ha anat augmentant. És el que es coneix com a banca ètica. I no, no es tracta de cap oxímoron, tot i que una i altra qüestió puguin semblar, en un principi, contradictòries. El territori català ja compte amb quatre entitats de banca ètica i amb aproximadament cinquanta projectes que aposten per aquest finançament més solidari, just i social. El panorama internacional és encara més ampli i en ambdós casos es presenta com una alternativa eficient a la crisi financera actual.

La banca ètica, una alternativa creixent / Font: www.hogarutil.com


La banca ètica: una perspectiva teòrica

Posar les persones per sobre dels beneficis econòmics. Aquest és l’objectiu final de la banca ètica, que aposta per la transparència en les seves inversions i l’oferta de crèdits a projectes que millorin la qualitat de vida de la població, ja siguin socials, culturals o mediambientals. De fet, es tracta d’un tipus de banca que neix com a part d’un conjunt de moviments d’economia alternativa per apostar per una activitat econòmica real, no especulativa i prioritzant projectes amb un impacte socialment positiu.

La banca ètica, per tant, busca alhora una rendibilitat econòmica i una rendibilitat social, que és el que la diferència bàsicament de la banca convencional. Amb aquestes entitats alternatives les persones que solen quedar excloses del sistema financer poden participar-hi gràcies al suport econòmic de la nova banca. És el punt de trobada entre aquells estalviadors que volen una gestió més responsable dels seus diners i volen també que aquests serveixin per promoure un model de desenvolupament humà i social sostenible del context econòmic.



A més, la banca alternativa proposa als inversors, és a dir, als clients que hi confien els seus diners, la possibilitat d’escollir el destí dels seus estalvis, decidir on volen que s’inverteixin segons els seus valors. Qualsevol persona també pot participar en el món de la banca sostenible i solidària sense obrir un compte en una entitat d’aquest tipus, sinó que es pot treballar directament com a voluntari o treballador en algun projecte de finances ètiques.

D’altra banda, la denominació de “banca ètica” ha comportat controvèrsia. Alguns economistes apunten que aquest nom qualifica directament de no ètica a la banca convencional i, per tant, li atribueix indiscriminadament el contrari de tot allò que les entitats solidàries defensen i això no posa en bon lloc als bancs tradicionals. D’altres comenten la dificultat d’assolir l’objectivitat dins de les entitats ètiques, ja que la pròpia definició del que és o no èticament acceptable ja és de per si controvertida i problemàtica.  


L’impacte mediambiental i social

Els ecologistes aplaudeixen la banca ètica com una iniciativa per protegir també el medi ambient, sobretot perquè s’oposa completament a les activitats dutes a terme pels bancs tradicionals que perjudiquen l’entorn que ens envolta des del moment que es dediquen a explotar-lo i a contaminar-lo. Aquest col·lectiu anima a tothom a ser altruista i fer el pas cap a la banca ètica, ja que no és difícil sinó que des de la majoria d’aquestes entitats se’n facilita el traspàs.

Però, a més a més, les finances apareixen com una bona manera de construir la societat civil. Des d’un punt de vista estructural, la banca ètica innoven en la relació entre les entitats financeres i els clients, que passen a tenir un rol actiu. I, des d’una perspectiva cultural, la societat occidental continua desenvolupant-se cap a un estadi de modernitat, on el diner passa a ser un fi en si mateix, a més de ser un instrument.


Entitats i projectes financers, però ètics, a Catalunya

Cada vegada més persones opten per confiar els seus diners a bancs ètics. És aquí quan sorgeixen preguntes referents a com fer-ho per escollir una o altra entitat i quina és la millor manera de saber quin compte ens interessa més a nosaltres. La creació de xarxes solidàries serveix per canalitzar recursos econòmics encaminats a projectes socials que queden exclosos del finançament dels bancs tradicionals. A Catalunya, aquesta filosofia s’ha plasmat en diferents entitats i projectes que ja porten anys duent a terme la seva tasca.

Fiare és una entitat financera i ciutadana que s’autodefineix com “una xarxa de persones i organitzacions amb vocació de crear alternatives dins del mercat financer per a construir una economia amb altres valors al servei”. Es tracta d’un agent exclusiu de Banca Popolare Etica, una cooperativa de crèdit italiana establerta a Pàdua que a través de Fiare aposta per “l’absència de lucre, la democràcia cooperativa i la construcció de baix a dalt”. Les altres entitats financeres amb finalitat ètica que operen a Catalunya són Coop57, Oikocrèdit i Triodos Bank.

D’altra banda, a part de les banques ètiques, també existeixen altres entitats que ofereixen diferents serveis de finançament ètic i que gestionen la promoció de projectes que difícilment obtindrien diners d’un banc tradicional. És el cas de FETS-Finançament Ètic i Solidari, una associació sense ànim de lucre de segon nivell que fou creada l’any 1999 i que treballa per promoure la sensibilització de l’ús ètic dels diners, l’ús de les entitats ciutadanes alternatives, la interlocució amb les administracions públiques i la prestació de serveis socials.


Diferències d'objectius i funcionament entre banca ètica i banca convencional /
Font: blog.rtve.es/enprimerapersona

El que és cert, però, és que entitats que formen part d’aquest grup que coneixem com a banca tradicional també compten amb projectes socials propis, com és el cas de l’Obra Social de La Caixa. Promoure l’èxit escolar, la interculturalitat, la prevenció de la violència i hàbits saludables són algunes de les seves línies d’actuació prioritàries per garantir “la igualtat d’oportunitats per a totes les persones per tal de promoure una societat present i futura més justa i cohesionada”.


Banca ètica vs banca tradicional


BANCA TRADICIONAL
BANCA ÈTICA
Objectiu principal
Beneficis econòmics
Beneficis socials i econòmics
Destí de les inversions
Empreses que ofereixin la màxima rendibilitat
Empreses que afavoreixin la societat i el mediambient
Presa de decisions
Gestor financer
Treballadors i clients
Transparència
Informació nul·la o escassa als clients sobre l’ús dels diners
Informació total als clients sobre l’ús dels diners
Paper del client
No pot decidir sobre el destí dels seus estalvis
Escull les activitats que vol finançar
Criteris de concessió de crèdits
Criteris econòmics
Criteris basats en l’impacte social del projecte finançat
Model d’organització
Una acció equival a un vot
Una persona equival a un vot


La banca ètica com una alternativa real?

Les entitats financeres alternatives poden oferir-te el servei que n’esperes? Realment satisfan les teves expectatives ètiques i ecològiques? El diari The Independent va publicar una investigació sobre diferents alternatives als bancs convencionals i en quina mesura complauen les voluntats dels seus clients. Davant d’això, en canvi, la trajectòria d’Oikocredit demostra que “és possible tenir els diners en un banc i en un desenvolpament”, que “dóna suport a més de 360 iniciatives que comunitats sense recursos han posat en marxa”. Com amb tot, existeixen pros i contres respecte aquest tipus de banca alternativa i és decisió de cadascú què creure’s i què fer amb els diners propis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada