dilluns, 18 de març del 2013

El corralito

La passada nit del divendres al dissabte es va saber que els socis de la Unió Europea havien arribat a un acord per tal de rescatar Xipre. Aquesta decisió va fer que durant el matí del dissabte centenars de persones fessin cua davant els bancs. La premsa feia ressò del rescat de Xile i es deia que el “corralito” havia arribat a l’eurozona. En què consisteix exactament el corralito? Hi ha precedents d’altres situacions semblants?
Imatge extreta de: http://periodicotribuna.com.ar/11431-el-corralito-k.html


Què és un “corralito”?
El corralito és la restricció de la lliure disposició de diners en efectiu de terminis fixos, comptes corrents i caixes d’estalvi imposades pel govern, és a dir, que els titulars dels comptes corrents no poden disposar de tots els seus diners en la mesura que vulguin. L’objectiu d’aquestes restriccions és evitar la sortida de diners del sistema bancari ja que en situacions de crisi econòmica perllongada, molts usuaris opten per treure els seus diners del banc i, conseqüentment, el nombre de dipòsits bancaris cau.
El mot corralito  va ser utilitzat per primera vegada pel periodista econòmic argentí Antonio Laje. A Argentina un corralito és el que aquí es coneix com el parc dels nadons, que és com un llitet encoixinat amb baranes o bé una xarxa a tot volt que serveix perquè els més petits puguin descansar o jugar de manera segura sense risc de caure o fer-se mal. Amb aquesta comparació, Laje es volia referir al fet que el govern havia limitat la llibertat dels usuaris del sistema bancari per a sortir-ne.
En el cas de Xipre s’ha inclòs un impost que repercuteix directament en els comptes bancaris residents a l’illa. Aquesta nova taxa tan sols es pagarà una vegada i serà del 12,5% en aquells casos que el compte contingui més de 100.000 euros i del 3% en els casos en què no s’arribi a la quantitat esmentada. Als titulars dels comptes això els afecta de la següent manera: arran del nou impost se’ls confisca una certa quantitat de diners, els quals són bescanviats per accions de l’entitat financera on tenien el dipòsit. Segons les autoritats xipriotes l’accés als dipòsits només romandrà bloquejat fins que s’hagi recaptat aquest nou impost, que és el peatge que Xipre ha de pagar a Europa i el FMI a canvi del préstec rebut per evitar que el país faci fallida.

Hi ha precedents de situacions semblants?
L’expressió corralito va ser emprada per primera vegada a Argentina el desembre de l’any 2001. El govern de Fernando de la Rua va imposar la restricció i es va mantenir durant pràcticament un any. Quan es va aplicar a Argentina creien que aquesta mesura seria positiva i permetria incrementar l’ús dels mitjans de pagament electrònic i provocaria la bancarització de la població. No obstant això, el que es va aconseguir va ser ofegar tot el moviment econòmic i paralitzar el comerç i el crèdit. Arran d’aquestes conseqüències es van trencar les cadenes de pagament i es va asfixiar l’economia que permet la subsistència quotidiana de bona part de la població, la qual cosa va fer incrementar la tensió social i va afavorir que la gent sortís al carrer buscant culpables. El 2 de desembre de 2002 es va anunciar oficialment l’alliberament dels dipòsits retinguts, la fi del corralito.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada