diumenge, 3 de març del 2013

Europa, pendent d'Itàlia


Les eleccions italianes han dibuixat un panorama ingovernable. Més enllà de les seves fronteres, els comicis d’Itàlia afecten també a l’estabilitat europea. L’escrutini del dilluns va fer evident un dels temors més grans de la comunitat europea: la ingovernabilitat de la seva tercera economia. El centreesquerra Pier Luigi Bersani es va imposar en nombre de vots, però Silvio Berlusconi va aconseguir més escons al Senat, mentre que Beppe Grillo, del Movimento 5 Stelle, va irrompre amb força com a segon partit en solitari més votat. Itàlia ha vist així la seva oportunitat per revindicar-se en contra de les polítiques d’austeritat aplicades pel tecnòcrata Mario Monti, qui ha vist com el seu partit –Scelta Civica - s’enfonsava a les urnes (només va aconseguir un 9’16% del vots).

Font: www.eleconomista.com

Les borses europees se’n ressentien al dia següent; la borsa de Milà, per exemple, va caure un 4’8% i va arrossegar la resta de parquets europeus. La prima de risc italiana, per la seva banda, es va elevar a 345 punts, mentre que l’espanyola s’enfilava fins als 394 punts.
Davant aquest panorama d’inestabilitat econòmica, el diari espanyol Expansión parla dels quatre possibles escenaris que es presenten a Itàlia:

  1. Una gran coalició temporal entre el Partit Demòcrata de Bersani, el Poble de la Llibertat de Berlusconi i els partits de centre.
  2. Aliança de centreesquerra entre el Partit Demòcrata, Esquerra i Ecologia i Llibertat.
  3. El retorn dels tecnòcrates (un govern imposat per Brussel·les)
  4. Noves eleccions

El referent
Mentrestant, Alemanya veu amb preocupació els resultats italians i ja ha avisat que el cas pot contagiar-se a altres països europeus. De fet, Itàlia no és el primer país que dibuixa un panorama d’ingovernabilitat després de les polítiques d’austeritat i desgast imposades per Brussel·les i Berlín. El 17 de juny de 2012, Grècia celebrava eleccions, després que els comicis del 6 de maig també deixessin el país sense possibilitats de formar govern. Grècia s’enfrontava a les urnes després de dos rescats i una asfixia econòmica que va portar al rumor d’una possible sortida del país de la Unió Europea.

Actualment, sembla que la situació a Grècia està, almenys, controlada. Malgrat això, Berlín veu que la seva aposta per l’austeritat i les retallades comença a esquerdar-se al sud d’Europa.  És invitable pensar, doncs, que la situació d'Itàlia pot acabar traslladant el malestar a Espanya


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada