dilluns, 15 d’abril del 2013

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic



En un món com l’actual, que tendeix cada cop més cap a la globalització, és habitual que hi hagin organitzacions que disposin d’influència internacional. El Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial o la UNESCO, en poden ben ser un exemple. En l’àmbit econòmic, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic està realitzant una tasca molt important.


Què és l’OCDE?

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és una organització internacional formada per aquells països desenvolupats que accepten els principis de democràcia participativa i lliure mercat. L’origen d’aquest ens es troba en l’Organització per a la Cooperació Econòmica Europea, la qual va ser creada amb l’objectiu d’ajudar en l’administració del Pla Marshall. El 1948, després de la Segona Guerra Mundial, el Pla Marshall pretenia ajudar els països europeus en la seva reconstrucció.


Més endavant, aquesta organització va eixamplar el seu àmbit d’actuació incorporant com a membres estats no europeus. Finalment, el 1961 es va reformar i es va convertir en l’organització actual. La seu de l’organització és a París i des de l’any 2006 el mexicà Ángel Gurría n’és el secretari general, convertint-se així en el primer secretari que és d’un país de l’hemisferi sud. Actualment són 34 els països membres de ple dret que formen part de l’organització. Espanya en forma part des del 1961. Les darreres incorporacions, que es van realitzar l’any 2010, són Israel, Estònia, Eslovènia i Xile.


Quins objectius té aquesta organització?

L’OCDE és un fòrum únic on els governs de 34 països, caracteritzats per tenir economies de mercat desenvolupades, s’apleguen per a discutir sobre els reptes dels canvis econòmics i socials de la globalització i les seves oportunitats. L’ens pretén que els governs que hi participen puguin compartir experiències amb polítiques econòmiques a fi de cercar respostes als problemes comuns. L’organització vol promoure promoure polítiques que millorin el desenvolupament econòmic i el benestar social de les persones a tot el món.
L’organització dóna suport als governs per combatre la pobresa a través del creixement econòmic, l’estabilitat financera, el comerç i la inversió, la tecnologia, la innovació, el desenvolupament i la cooperació, aconseguint així encaminar-se cap a la prosperitat. D’aquesta manera es promou el desenvolupament social i la protecció ambiental mitjançant la creació de llocs de treball i un govern transparent i efectiu. 
Ajuden els governs per tal que puguin respondre de manera adequada als nous desenvolupaments i també analitzen i comparen les dades per predir tendències futures.
La importància de l’OCDE rau en què durant més de quaranta anys ha estat una de les fonts de dades estadístiques, econòmiques i socials més àmplies i precises que existien. Aquestes bases de dades contenen informació sobre comptes nacionals, indicadors econòmics, força laboral, comerç, ocupació, migració, educació, energia, sanitat, indústria, impostos i ambient. Per tant, es pot concloure que la importància de l’OCDE es deu a la gran quantitat d’informació sobre temes diversos de què disposa. Alguns exemples de l’activitat de l’OCDE són l’establiment d’estàndards internacionals en l’agricultura o l’impost de seguretat dels productes químics i la comparació dels sistemes escolars dels diferents països o dels sistemes de pensions.


Com s’organitza?

L’OCDE s’organitza al voltant de tres òrgans: el consell, els comitès i la secretaria. El Consell està format per un representant de cada país membre més un representant de la Comissió Europea. El poder de decisió recau en aquest òrgan, que debat qüestions clau i estableix prioritats per al treball. Els comitès estan formats per grups de treball i grups d’experts. N’hi ha uns 250 i són unes comissions especialitzades en promoure idees i examinar els progressos en certs àmbits polítics, com per exemple l’economia, el comerç, la ciència, l’ocupació, l’educació o els mercats financers. La secretaria recopila i analitza les dades que posteriorment seran discutides en els comitès. A continuació, el Consell pren les decisions i els diferents governs les implementen. L’OCDE elabora un seguit de publicacions que es serveixen per a donar a conèixer la producció intel·lectual que es duu a terme des de l’ens. La temàtica d’aquestes publicacions és molt variada i s’hi pot trobar de pronòstics regulars fins a estadístiques comparatives i revisions anuals. Una de les més destacades és OCDE Economic Outlook, que avalua les principals economies membres i no membres. Per altra banda, Estudis Econòmics de l’OCDE, ofereix una llista per països individuals en la qual proporciona anàlisis i recomanacions en l’àmbit de la política nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada