dissabte, 6 d’abril del 2013

La llum baixa i el gas natural es congela des d’aquest mes

Baixa la factura per l’electricitat en un 6,62% i gas natural i telefonia es mantindran sense les pujades corresponents a l’IPC. L’únic que puja a l’abril, el gas butà

Bones notícies per als ciutadans en les tarifes de diversos serveis d’electricitat, gas i telefonia. Aquest mes d’abril la tarifa elèctrica baixa una mitjana del 6,62%, fet que es traduirà en un estalvi de la factura elèctrica d'uns 29,35 euros anuals de mitjana. A més, durant el segon trimestre d'aquest 2013 no es procedirà a actualitzar la tarifa d'últim recurs del gas natural, que es mantindrà sense canvis per la pràcticament nul increment de la matèria primera. Finalment, Telefónica ha anunciat que renuncia a apujar la quota d’abonament mensual un 2,9% contràriament al què estava previst. Tot plegat, un escenari favorable per als ciutadans que només veuran pujar el preu de les tarifes en el cas del gas butà i la bombona destinada al consum domèstic.

A partir d'aquest abril els ciutadans percebran una baixada de la factura elèctrica de prop d'un 6,5% / Font: elpuntavui.cat

Baixada de la tarifa elèctrica domèstica

Comencem amb l’electricitat. La tarifa elèctrica d’últim recurs (TUR) ha baixat una mitjana del 6,62% aquest passat dilluns, fet que es traduirà en un estalvi de la factura elèctrica d’uns 29 euros de mitjana cada any segons ha anunciat el Ministeri d’Indústria espanyol.

La davallada arriba després que el passat 20 de març es donés una baixada del preu de l’energia d’un 15% (69,66 euros per cada MWh a partir d’ara davant els 81,94 euros/MWh del primer trimestre de l’any) durant la subhasta elèctrica entre majoristes, que és la que fixa el preu de l’energia i que determina pràcticament la meitat del rebut als usuaris. Aquesta baixada de l’energia equivaldria, segons càlculs del sector, a una rebaixa de gairebé el 7% per al consumidor domèstic, per als pròxims tres mesos. A aquesta davallada dels majoristes s’hi suma el manteniment dels peatges d’accés que posa el Govern i que determinen la resta de la factura elèctrica. El ministre espanyol d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, ja havia explicat en diverses ocasions que l’executiu no té previst modificar, ni a la baixa ni a l’alça, la part regulada de la tarifa elèctrica, que determina els rebuts de més de vint milions d’espanyols.

El ministre d'Indústria i Energia espanyol, José Manuel Soria / Font: abc.es

La reducció del preu en la tarifa de la llum arriba després que aquest passat trimestre s’hagi produït un fort increment de la quota que tenen  les energies renovables en el conjunt del mercat elèctric espanyol. Així, per primera vegada, durant el mes de març, l’energia renovable ha cobert més de la meitat de la demanda del mercat d’energia. La xifra exacta ha ascendit al 51,1%. Aquesta dada no només és un nou rècord sinó que constitueix tota una fita dins el sector elèctric. Primerament perquè mai s’havia assolit un increment tan marcat i que arribés a una xifra tan elevada i, segon, perquè aquesta xifra supera per primer cop el 50%. Això significa que per primer cop és com si la meitat de la població i les indústries del país s’haguessin proveït exclusivament del sol, l’aigua i el vent, sense necessitar per a res la nuclear, el carbó, el gas i el fuel. Segons ha explicat l’executiu espanyol, la meteorologia d’aquest darrer març ha estat determinant per entendre una dada tan elevada de la taxa d’energies renovables. Amb una quota del 26,6%, l’eòlica ha tornat a ser, per sisè mes consecutiu, la primera subministradora, però el gran avanç d’aquest mes de març l’ha experimentat la hidràulica. Gràcies a les crescudes dels rius, aquesta ha aportat el 19,4%, quan la seva mitjana anual està al voltant del 10%.

Els consumidors no ho veuen clar

Malgrat aquests canvis a la baixa en la tarifa elèctrica, l’organització de consumidors Facua ha advertit que la rebaixa del rebut a l’abril és “merament conjuntural” alhora que ha assenyalat que aquest descens no pal·lia els “brutals” increments tarifaris registrats durant l’última dècada. I és que només el 2011, la TUR va augmentar un 10%, i al 2012 ho va fer un 5,4% addicional, sense incloure el 7% de més que els consumidors van pagar, entre octubre i desembre de l’any passat per acatar una sentència del Tribunal Suprem que obligava a reintegrar l’encariment no repercutit entre l’octubre del 2011 i el març del 2012.

Segons una anàlisi de Facua, el rebut de la llum baixarà a partir d’aquest dilluns el 7,1% per a l’usuari mitjà, xifra que representa 5,71 euros al mes.

Telefónica renuncia a apujar la quota d’abonament

També aquesta setmana hem conegut que Telefónica ha anunciat que renuncia a apujar la quota d’abonament mensual un 2,9% (el que correspon a l’IPC espanyol del passat any 2012), contràriament al què estava previst un cop comencés l’any després que l’empresa rebés el vistiplau de l’entitat reguladora per a apujar el rebut als seus usuaris. Segons ha anunciat l’empresa, han decidit no executar l’augment i prendre una decisió sobre el preu d’acord amb l’evolució del mercat durant aquest 2013.

La seu de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), a Barcelona / Font: eleconomista.es

Recordem que ja fa 5 anys que aquesta quota està congelada. La decisió la va prendre la institució competent: la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), que el 2008 acordà deixar fixa la quota i no fer-la ascendir atenent a les pujades de tipus que a partir de llavors es duguessin a terme. Així, des de l’inici de la crisi la quota es troba situada en els 13,97 euros, per sota de la mitjana europea, que actualment ha assolit els 15,26 euros al mes. La CMT també va establir que Telefónica no pot apujar els preus per sobre de l’IPC fins l’any 2016. Aquest fet permet a la companyia telefònica de pujar la quota cada any atenent a les pujades variables que es donen en l’IPC i que aquest 2012 corresponien en un 2,9%. De moment, però, Telefónica ha optat per no realitzar aquesta pujada que repercutiria a les butxaques dels ciutadans usuaris de la companyia.

Es manté el gas natural

A més, durant el segon trimestre d’aquest 2013 no es procedirà a actualitzar la tarifa d’últim recurs de gas natural, que es mantindrà sense canvis degut al pràcticament nul increment de la matèria primera. D’aquesta manera, els consumidors es trobaran des d’aquest 1 d’abril amb la baixada trimestral més important de la tarifa elèctrica en anys. El rebut s’havia encarit amb grans augments des del 2008, fent que des de llavors l’ascens de la tarifa hagi estat d’un 60%.


Resum de les pujades de tarifes i impostos vigents des de l'1 de gener de 2013 / Font: Arxiu elpuntavui.cat

Puja la bombona de butà

Enmig de les davallades i congelacions hi ha, però, també algun increment tarifari al sector de l’energia. Concretament el del gas butà, que des del 25 de març passat ha ascendit en un 5% respecte del seu preu anterior. Així, des d’aquest abril el preu de la bombona de butà per unitat podrà costar fins a un màxim de 17,13 euros, el que suposa gairebé 1 euro més que fins el mes passat, quan el preu màxim era de 16,32 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada