dimarts, 16 d’abril del 2013

Mals pronòstics

L’FMI preveu que Espanya caigui un 1,6% aquest any i no descarta que continuï en recessió al 2014

Les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre Espanya empitjoren. Si al gener es pronosticava una caiguda de l’1,5% del PIB durant aquest 2013, tot apunta a que finalment la davallada serà de l’1,6%, dos dècimes més que l’estimació de la Comissió Europea. D’aquesta manera, les previsions econòmiques del Govern espanyol, que xifraven la contracció en 0,5%, queden totalment desfasades i Mariano Rajoy s’ha vist obligat a anunciar que tornarà a elaborar el quadre macroeconòmic.

Christine Lagarde / www.republica.com

Aquesta mateixa línea es mantindrà al 2014. L’FMI estima un creixement del 0,7% davant el 0,8% que esperava al gener i l’1% del qual es parlava al mes d’octubre de l’any passat. El registre difereix de nou del 1,2% que augurava el Govern. Les previsions de Rajoy, a més, queden a molta distancia de les fetes per Brussel·les (0,8%), la OCDE (0,5%) o el consens d’analistes del sector privat (0,7%). Però no només en el PIB les xifres presentades en els pressupostos espanyols es troben a nivells diferents de les de l’FMI. En magnituds com l’atur, el Fons preveu una desocupació del 27% al 2013, tres punts més que el Govern i dos més de l’esperat al gener.

Malgrat el tímid creixement del 0,7% previst, però, el teixit econòmic espanyol seguirà patint i no es descarta que els riscs acabin per materialitzar-se i empènyer al país a un any més en recessió.

L’organisme dirigit per Christine Lagarde ha assegurat que Espanya enregistrarà el major descens de l’activitat de totes les economies avançades d’aquest any. A més, a banda de las projeccions de creixement, també ha parlat sobre l’empitjorament de les previsions de dèficit. Apunta que el desfasament fiscal es situarà aquest any en el 6,6% i augmentarà fins el 6,9% al següent. Tot això porta a pensar que Espanya haurà de tornar a prendre decisions compromeses en relació als seus comptes.

Situació generalitzada

Tot i la mala situació, l’Estat Espanyol no serà al 2013 la pitjor economia després de Grècia. A més del país grec, amb una caiguda del PIB del 4,2%, registraran xifres pitjors Portugal (-2,3%) i Eslovènia (-2%). Al 2014, quan la zona euro suposadament surti dels números vermells, també patiran una recuperació més lenta que la espanyola Itàlia, amb un avenç del 0,5%, Grècia i Portugal (0,6 en ambdós casos).

Les conseqüències d’aquestes previsions ataquen la línea de flotació de les actuals discussions en el si de l’àrea monetària, ja que l’informe qüestiona la capacitat de les potencies del centre del euro per ajudar a les economies més dèbils. El Fons explica que la majoria dels països de la perifèria, especialment Itàlia i Espanya, patiran contraccions substancials al 2013, però que també hi ha problemes a la resta de països. El creixement d’Alemanya s’enforteix, però encara serà inferior a l’1% al 2013, mentre que França no sortirà aquest any dels números vermells.

Rebaixa mundial

A nivell mundial, l’FMI també ha reduït la seva previsió de creixement per aquest any i el pròxim, degut a la pronunciada retallada en la despesa pública d’Estats Units i les recents dificultats dels països europeus en recessió. El Fons rebaixa la seva projecció de creixement global al 2013 al 3,3%, dos dècimes per sota del 3,5% anterior. Mentrestant, també retalla l’expectativa pel 2014 al 4% des del 4,1% previ.

Creixement econòmic previst pel 2013 / FMI
Malgrat tot, indica que les perspectives econòmiques han millorat en els últims mesos i que els riscos financers van desapareixent. En el seu Informe Econòmic Mundial senyala que l’òptica global ha tornat a remetre, però que el camí cap la recuperació a les economies desenvolupades es desigual.

Repercussions al mercat borsari

Les paraules de l’FMI han tingut un efecte negatiu per l’Íbex-35, que ha enregistrat unes pèrdues del 0,82% i ha perdut 8.000 punts. Pel contrari, tot i les advertències de l’organisme internacional sobre l’augment de l’atur i la contractura del PIB, alguns dels principals bancs espanyols han estat els més recompensats a la llista de valors. L’ascendència més pronunciada l’han protagonitzat Caixabank, Banc Sabadell i Bankinter. La cua de la llista de l’Íbex l’han ocupat FCC, amb pèrdues del 2,56%, Abengoa, amb una caiguda del 2,55% i Inditex, que ha perdut un 2,22%.

Per la seva part, Estats Units ha presentat dades macroeconòmiques més favorables que les xifres que va publicar ahir la Xina. La resposta dels principals mercats europeus ha estat de desconfiança i les pèrdues han estat fortament presents. Paris ha perdut un 0,67%; Londres, un 0,62%; Milà, un 0,61%; Frankfurt, un 0,39%; i l'Euro Stoxx50, un 0,59%. El bo espanyol a deu anys s'ha situat en el 4,73% i la prima de risc ha pujat 4 punts, fins als 348 punts bàsics. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada