dilluns, 8 d’abril del 2013

L'Estat del Benestar

El passat dijous molts diaris comentaven que el 81% dels espanyols prefereix l’estat del benestar malgrat haver de pagar uns impostos elevats. Per quin motiu en una situació de crisi la gent prefereix pagar impostos elevats? Quines garanties els atorga l’estat del benestar? En què consisteix exactament aquest model d’estat? Tots els països que gaudeixen d’aquest sistema l’apliquen de la mateixa manera?



Què és l’estat del Benestar?
L’estat del benestar és una proposta política i d’organització social en la qual l’Estat ofereix certes garanties socials a totes les persones que habiten dins les seves fronteres. Aquest concepte té els seus orígens després de la Segona Guerra Mundial. No obstant això, els primers passos cap a la construcció d’aquest sistema es van fer a Alemanya a finals del segle XIX de la mà del canceller Bismarck.  Arrel dels beneficis econòmics que l’economia imperial d’aleshores aportava als estats, aquests es van poder permetre garantir unes mínimes prestacions socials. En aquesta fase embrionària ja es considerava que aquest model d’estat combinava la democràcia, el benestar social i el capitalisme. L’estat del benestar és un pacte social que s’estableix entre el govern, la patronal i la societat civil en què es vol arribar a un repartiment més equitatiu dels beneficis i de la riquesa entre tota la població. Té com a objectiu evitar el malestar social. Garanteix l'accés a l'ensenyament, a la sanitat i als subsidis de malaltia, incapacitat, atur i jubilació.

Van ser moltes les teories que es van desenvolupar sobre aquest nou model d’organització estatal durant els seus inicis. Popper, un filòsof autro-britànic, afirmava que l’estat del benestar aconseguiria acabar amb la pobresa, la desocupació, la malaltia i el dolor, la crueltat penal, l’esclavitud, la discriminació racial i religiosa, la falta d’oportunitats ocupacionals i les diferències de classe. A mitjan segle XX, l’estat del benestar va esdevenir una garantia social per aquells col·lectius més afeblits del sistema capitalista ja que se’ls garantia l’accés a l’educació, a la sanitat i a una feina digna amb unes millors condicions laborals, entre d’altres. Actualment es distingeixen dos grans models d’estat del benestar: l’americà, dels Estats Units, i l’europeu.

L’estat del benestar a Europa

A Europa existeixen diferents models d’estat del benestar. Es distingeixen quatre models:

MODEL NÒRDIC
  • En països com Dinamarca, Noruega, Islàndia, Finlàndia, Suècia i Holanda.
  • Presenta el nivell més alt de protecció social
  • Es caracteritza per la provisió universal basada en el principi de ciutadania. Això vol dir que existeix un accés generalitzat a les prestacions socials.
  • Impulsa moltes polítiques actives amb l’objectiu d’aconseguir una reinserció ràpida al mercat de treball per part dels aturats.
  • Elevat nombre de llocs de treball públics.
  • Distribució equitativa de la renda a causa de l’elevada afiliació als sindicats, els quals tenen molt de poder.


MODEL CONTINENTAL
  • En països com Àustria, Bèlgica, Alemanya i Luxemburg.
  • Té forces semblances amb el model nòrdic.
  • Destina una important quantitat de diners a les pensions.
  • Es basa en el principi d’ajuda i de seguretat social. Aquests subsidis parcialment no estan condicionats per la ocupabilitat. Tenen subsidis per invalidesa.
  • Polítiques actives menys importants.
  • Els sindicats tenen poder de decisió en les negociacions col·lectives malgrat tenir una afiliació baixa.


MODEL ANGLOSAXÓ
  • En països com Irlanda i Gran Bretanya.
  • Es caracteritza per tenir poques mesures preventives i una assistència social de tipus “últim recurs”.
  • Els subsidis són dirigits a la població en edat laborable i als joves, i en menor mesura cap als pensionistes.
  • Accés als subsidis condicionat per la ocupabilitat.
  • Important despesa en polítiques actives de promoció de treball, educació i qualificació dels treballadors.
  • Els sindicats tenen molt poc poder ja que són països amb una renda molt dispersa i amb molts treballadors que tenen salaris baixos.


MODEL MEDITERRANI
  • En països com Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya.
  • Llocs on l’estat del benestar s’ha desenvolupat més tard, durant les dècades dels setanta i els vuitanta.
  • Es basa en les pensions i en unes despeses d’assistència social molt baixes.
  • Accés molt condicionat a les prestacions perquè hi ha una major segmentació de la societat.
  • El mercat de treball es caracteritza per una forta protecció del treball i el recurs de la jubilació anticipada com a mesura per millorar el treball.
  • Els sindicats tenen importància.
Quin d’aquests models europeus és més eficaç?

Boeri i Sapir avaluen els models europeus basant-se en tres criteris: la reducció de la pobresa, la protecció contra els riscs del mercat de treball i les recompenses per la participació en el treball. Quant a reducció de la pobresa els models que obtenen millors resultats són l’anglosaxó i el nòrdic. El model continental és el menys eficient en aquest aspecte. Pel que fa a la protecció contra els riscs del mercat de treball, el model continental és el que presenta un nivell més elevat tant de protecció del treball com de protecció dels subsidis. En les recompenses per participació en el treball, el model nòrdic i anglosaxó són els que tenen la taxa d’ocupació més elevada. Es conclou que el model nòrdic és el més equitatiu i eficient, mentre que el model mediterrani és el menys equitatiu i eficient. El model continental és equitatiu però no eficient i el model anglosaxó és eficient però no equitatiu.

Pros i contres de l’estat del benestar

L’estat del benestar sempre ha arrossegat polèmica i hi ha col·lectius que en són partidaris i d’altres que no. Els que es mostren favorables a aquest estat fan servir per defensar la seva posició alguns dels següents adjectius qualificatius i expressions: humanitari, democràtic, drets humans, ètic, altruista, religiós, simbiòtic, social, necessitat política i que evita riscos comuns. En canvi, aquells que no el veuen amb bons ulls, creuen que és un model individualista, que acota la llibertat de decisió, conservador, basat en una mentida i creuen que és un instrument que serveix al govern per dissimular temporalment l’explotació del sistema capitalista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada