divendres, 31 de maig del 2013

Economia de butxaca, de Josep Maria Ureta

Aquest és un llibre pensat per a tots aquells que se salten la secció d’economia dels diaris però que sovint es pregunten per què els costa tant arribar a final de mes”. Així defineix Josep Maria Ureta, reconegut periodista econòmic (El Periódico), el seu llibre “Economia de butxaca”. Es tracta d’un recull d’alguns dels seus millors articles escrits entre els primers anys de la dècada dels noranta i el 2005. Un connexió perfecta amb el nostre passat més recent per entendre què està passant actualment i, sobretot, alguna pinzellada sobre com hem arribat fins aquí. Ara que la crisi financera i l’economia en general protagonitzen les portades de tots els diaris i informatius, és important recuperar els articles escrits en l’època de creixement i auge econòmic. I què millor que fer-ho de la mà d’un dels grans periodistes econòmics que hi ha actualment.

En els últims anys, l’economia ha canviat de forma radical. El procés de globalització ha convertit el planeta en un món més petit i, alhora, més gran. Josep Maria Ureta parla d’això, dels temes macroeconòmics més importants d’aquests darrers anys i de com aquests afecten el nostre dia a dia. És un dels seus principis: acostar l’economia als ciutadans. Un fet que queda molt ben recollit al títol del llibre.

Josep Maria Ureta és l'autor d' "Economia de butxaca"



Directe i sense embuts       
                            
Una de les qualitats que millor caracteritza a Ureta és la capacitat d’explicar l’economia de forma entenedora i convertir-la en apta per a tots els públics. Amb un estil directe i clar, arriba al ciutadà molt fàcilment. Per això, s’ha convertit en un dels periodistes de referència que disposa d’un ampli col·lectiu de lectors fidels. Ell mateix recorda a la presentació del llibre que als professionals que es dediquen a la informació econòmica sempre se’ls demana que “sobretot, s’entengui”. Josep Maria Ureta ja fa anys que ho va aconseguir.

Però, què té l’escriptura d’Ureta que atrapa a tanta gent? És fàcil. És capaç d’escriure cròniques senceres amb paraules senzilles i concises que transformen el text en un relat entretingut, divertit i, fins i tot, humorístic. Hi ha un article, El catàleg diari, on queda constància del seu estil: Passeu i llegiu. Escric amb un teclat i una pantalla fabricats a Taiwan. També ho podria fer a mà, amb un bolígraf francès o una ploma alemanya. L’empresa, que és molt higiènica, m’ha posat un vidre protector italià. Acompanyarà aquest text una foto feta amb una càmera japonesa sobre paper sensible nord-americà. [...]. I així continua i acaba la columna. Segurament no hi ha forma més senzilla d’explicar com ens afecta la globalització.

A “Economia de butxaca”, els articles es distribueixen en diferents apartats que, alhora, tenen una funció classificadora. Així, el llibre consta de deu seccions: De l’economia local..., a l’economia global, tot és política, miss balança fiscal, anar al mercat, cistells i cabassos, dels pescadors del fisc i de peixos petits i grossos, la banca de la comissió permanent, la formiga i la cigala i, finalment, ora et labora.


Les tres estrelles d’Ureta

Al pròleg del llibre, a càrrec del catedràtic Josep Oliver i Alonso, es parla de les tres temàtiques centrals del periodista: les relacions entre Catalunya i Espanya, els temors sobre l’ impacte que podria acabar tenint la creixent globalització i l’efecte sobre les llars i les persones de les condicions macroeconòmiques més generals. Oliver també destaca la fantàstica capacitat que Ureta té d’anticipar-se a determinats fets, com les conseqüències de l’economia xinesa sobre el nostre territori. Aquests dos elements, les tres obsessions i la capacitat d’anticipació, queden molt ben reflectides en el recull d’”Economia de butxaca”, especialment si es té en compte l’any en què es van escriure els articles i es compara amb la situació actual.

Un dels aspectes més positius dels articles del periodista català és que aconsegueix abordar totes aquestes temàtiques a través de diferents metàfores i llegendes històriques. Només Ureta pot remetre al duel entre Zeus i Cronos (article Quan Zeus va desplaçar Cronos) per parlar de Microsoft i les acusacions que va rebre de coacció, o basar-se en Ciceró per explicar l’ actitud política (article La majoria absoluta de Ciceró). Una combinació perfecta que permet fer més comprensible allò que per tanta gent sembla impossible: l’economia.

Amb la situació d’ara, encapçalada per la crisi econòmica, és moment de mirar enrere i veure què s’escrivia i com es vivia l’època de benestar econòmic. I el millor, és que Ureta ho fa respectant uns valors ètics i socials que avui en dia no s’acostumen a vincular amb el sector econòmic. “Economia de butxaca” et permet mirar enrere a través d’alguns dels millors articles de Josep Maria Ureta i aprendre no només conceptes econòmics, sinó també una nova forma de mirar la vida i allò que ens envolta. Un recull fantàstic per entendre com hem arribat fins aquí i quins errors no hem de tornar a cometre.


Com a apunt final, destacar que Josep Maria Ureta va entregar els beneficis del seu llibre, en total 7.320 euros, a l’associació d’Osona Contra el Càncer, un donatiu que es va destinar a la compra d’un mamògraf digital per a l’Hospital General de Vic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada