dimecres, 17 d’abril del 2013

Els numerònims més importants del desenvolupament econòmic i polític mundial


Aquesta setmana hem pogut veure diversos titulars als diaris i als telenotícies com “El G-20 demana la creació urgent de la unió bancària d’Europa” o “El G-8 prendrà noves mesures si Coreadel nord persisteix en les seves provocacions”. Però què signifiquen exactament aquestes lletres i números? Què són el G-5, el G-7, el G-8, el G-8+5 i el G-20?

Què és el G-5?

El Grup dels Cinc,  o G-5, és el nom que reben les potències emergents a les reunions internacionals de Brasil, Xina, India, Mèxic i Sud-àfrica l’objectiu de les quals és promoure el diàleg entre els països en vies de desenvolupament i els països desenvolupats que integren el G-8, amb l’objectiu de fixar postures i iniciatives en temes rellevants a escala mundial, com l’economia mundial, el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic entre d’altres.

El G-5 va sorgir el 2005 ja que els líders de les cinc principals economies emergents del món varen ser convidats pel Regne Unit per a participar al Diàleg Ampliat del G8 que es va realitzar aquell mateix any a Escòcia. La coordinació d’aquests cinc països va començar en aquesta cimera per la qual els líders del G5 varen realitzar una reunió prèvia per a acordar la seva postura i presentar una declaració conjunta al Diàleg Ampliar.

Països que formen el G-5 // goo.gl/7AQXB
Què és el G-7?

El Grup dels set, o G-7, està format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit. La pertinença al grup no es basa en un criteri únic, ja que no són ni els set països més industrialitzats, ni els de major renta per càpita, ni aquells amb un major Producte Interior Brut. En tot cas, la pertinença no segueix uns criteris democràtics mundials, com seria desitjable per als que comparteixen aquesta ideologia.

El G-7 es va crear el 1973 quan, a petició del Secretari del Tresor nord-americà, George Shultz, es varen reunir els ministres de finances dels Estats Units, Japó, Alemanya Occidental, França i el Regne Unit. A la cimera de 1975 es va produir l’entrada d’Itàlia i, dos anys més tard, el 1977, s’hi va unir Canadà.

Què és el G-8?

El Grup dels vuit, o G-8, és un grup de països industrialitzats del món que tenen un pes polític, econòmic i militar molt rellevant a escala mundial. Després que Canadà s’unís als altres països per a crear el G-7, el 1988 s’hi va integrar Rússia, per la qual cosa es va passar a anomenar G-7+Rússia o G8. Així doncs, està format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó, Regne Unit i Rússia.

El G-8 organitza una cimera de líders anual on es reuneixen els caps d’Estat o govern de les vuit potències industrialitzades més importants per a discutir sobre temes econòmics i polítics. D’aquesta manera, és un esdeveniment polític internacional de primera magnitud que té una gran repercussió en tots els mitjans de comunicació. El país membre que ostenta la presidència rotatòria anual és l’encarregat d’organitzar la cimera en algun lloc del seu país. Generalment la cimera es celebra al llarg de tres dies a meitats d’any.

Països que formen el G-8 // goo.gl/WFLdQ
Què és el G-8+5?

El G-8+5 és el grup dels líders de les nacions del G8 més els líders de les principals potències econòmiques emergents, el G-5. El G-8+5 va ser format el 2005 quan Tony Blair, Primer Ministre del Regne Unit, en el seu paper d’amfitrió de la reunió anual 2005 del G-8 celebrada a Escòcia, va voler formar un grup més representatiu i fort que injectés ímpetu a les conversacions de la Ronda de Doha (una gran negociació empresa per liberalitzar el comerç mundial de la mà de l’Organització Mundial del Comerç), i a la necessitat d’obtenir major cooperació en el problema del canvi climàtic. Els països varen publicar una resolució conjunta buscant construir un “nou paradigma en la cooperació internacional”.

Països que formen el G-8+5 // goo.gl/UlPum
Què és el G-20?

El Grup dels 20, o G-20, és un fòrum de 19 països, més la Unió Europea, on es reuneixen regularment, des de 1999, els caps d’Estat o Govern, governadors de bancs centrals i ministres de finances. Està constituït per set dels països més industrialitzats (G-7), més Rússia (G-8), més onze països recentment industrialitzats de totes les regions del món, i la Unió Europea com a bloc econòmic. Des de 2010 Espanya ostenta l’estatus  de “convidat permanent”.

És un fòrum de cooperació i consultes entre els països en temes relacionats amb el sistema financer internacional. Estudia, revisa i promou discussions sobre temes relacionats amb els països industrialitzats i les economies emergents, amb l’objectiu de mantenir l’estabilitat financera internacional, i d’encarregar-se de temes que estiguin més enllà de l’àmbit d’acció d’altres organitzacions de menor jerarquia.

Els onze països recentment industrialitzats que formen part del G-20 són: Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Brasil, Xina, Corea del Sud, India, Indonèsia, Mèxic, Sud-àfrica i Turquia.

Països que formen el G-20 // goo.gl/yueRC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada