dissabte, 27 d’abril del 2013

El transport públic s’adapta a la greu situació econòmica del país


Les administracions catalanes ofereixen nous títols i descomptes per aquells sectors de la població en situació d’atur o amb ingressos molt reduïts

Un dels àmbits que estan experimentant de manera més destacada un increment dels seus preus en els darrers anys és el del transport públic. Una paradoxa davant els temps de crisi actuals que estan complicant encara més a les famílies poder fer front a tots els pagaments afegint-hi l’elevat cost de la mobilitat tant en si es disposa de vehicle privat com si es recorre al transport públic. Davant les elevades xifres, que en els darrers dos anys han experimentat un increment de preus de prop del 6% en la majoria d’abonaments (i puntes d’un 25% en alguns casos), l’administració també ha posat en marxa ajudes en forma de descompte per a les persones en situacions cada cop més precàries.

Cua de ciutadans a les oficines d'ocupació. Font: periodistadigital.com

Les dades del darrer any apunten que prop d’un 10% de famílies a Catalunya tenen tots els seus membres en situació d’atur i que un 20% tenen únicament un dels seus integrants amb feina remunerada. Per tot plegat, en el camp del transport públic s’han creat nous abonaments en els darrers anys que se sumen a aquells que ja existien i que anaven encaminats a sectors amb dificultats econòmiques com els menors de 25 anys o els majors de 60. A continuació presentem els abonaments existents per aquest tipus de transport a Catalunya.

Abonament especial per a persones en atur

La darrera de les targetes apareguda és la T-Trimestre amb descompte per a persones en atur i en procés de cerca de feina. Una iniciativa de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Amb l’objectiu de facilitar la mobilitat a les persones en situació d’atur s’ha establert un descompte en el títol de transport trimestral –T-Trimestre– sempre que es compleixin un dels requisits següents: percebre un subsidi per desocupació d’un import inferior al salari mínim interprofessional (SMI) o bé rebre qualsevol altre ajut inferior al SMI o no rebre’n cap i trobar-se en un procés de cerca de feina tutoritzat pel Servei d’Ocupació de Catalunya que requereixi utilitzar algun sistema de transport de manera freqüent.

Taxa d'atur, 2008-2012. Font: elcaptor.com

En el cas d’aquesta targeta, abans d’adquirir el títol de transport bonificat, la persona interessada ha d’obtenir un certificat que acrediti que compleix algun dels requisits anteriors dirigint-se al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) o en alguna de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i presentar el DNI. El preu de la T-Trimestre bonificada, que permet fer un nombre de viatges il·limitat durant tres mesos consecutius és de 29,40€ mentre que el preu habitual d’aquest títol és de 142,00€, de manera que el descompte que finalment s’ofereix és d’un 80%.

Targetes especials per a famílies nombroses o monoparentals

A les targetes per a persones en atur s’hi afegeixen també les destinades a aquelles famílies nombroses o monoparentals. L’ATM ofereix en aquest cas targetes amb bonificacions entre el 20 i el 50% depenent de la situació econòmica d’aquests tipus de famílies. Per adquirir aquests títols de transport amb boni­ficació (FM en cas de família monoparental, FN en cas de família nombrosa) cal presentar el títol de família monoparental o nombrosa que hagi emès la Generalitat de Catalunya o el títol de família nombrosa emès per qualsevol comunitat autònoma espanyola. En el moment de la venda, el centre d’atenció al client anotarà, en el títol de transport, el número de DNI o passaport del bene­ficiari i el número de carnet de família monoparental o nombrosa.

Model de les targetes FM/FN de l'ATM per a la regió de Ponent

Per a aquestes famílies s’ofereixen els citats descomptes d’entre un 20 i un 50% en els títols T-Mes, T-Trimestre i T-Jove a més de les targetes exclusives T-70/90, que permeten realitzar un total de 70 desplaçaments integrats en un termini de 90 dies des de la primera validació del bitllet.

Tant els títols per a persones en situació d’atur com per a famílies nombroses o monoparentals estan disponibles en totes les demarcacions catalanes mitjançant les Autoritats Territorials de la Mobilitat existents: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Catalunya Central.

...i per a la tercera edat

Un altre dels abonaments existents, en aquest cas per a les persones de la tercera edat, és la Targeta Rosa. Es tracta d’una prestació social oferta per l’Ajuntament de Barcelona que facilita a les persones grans o amb discapacitat reconeguda i que disposen de pocs recursos econòmics l’ús dels transports públics a la ciutat de forma gratuïta a més de descomptes en establiments i entitats.

Aquesta targeta, de caràcter personal i intransferible, va dirigida a les persones de més de 60 anys o a aquelles que tenen una discapacitat igual o superior al 33% acreditada mitjançant el certificat de disminució de la Generalitat de Catalunya, amb rendes familiars inferiors a l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples) en la Targeta Rosa gratuïta o rendes familiars inferiors al doble de l’IPREM en la reduïda.

Targeta Rosa de l'Ajuntament de Barcelona.

La targeta permet viatjar amb les línies d’autobús de TMB, Ferrocarrils de la Generalitat (dins la 1a corona metropolitana), Metro, Trambaix, Trambesòs i Funicular de Montjuïc a més d’oferir descomptes en establiments (de comerç o de serveis de salut), equipaments i entitats de la ciutat.

Per a obtenir més informació dels diversos abonaments podeu informar-vos via telefònica al 012 o a internet a les pàgines de l’ATM (www.atm.cat) o de la Targeta Rosa (
http://www.targetarosa.com/ca/).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada