A més, segons les últimes dades publicades per la Comissió Europea, el preu del litre de gasolina se situava aquest dilluns en 1,443 euros de mitjana a tot l'estat, un 0,7% menys que la setmana anterior i un 4,3% menys que a principis de mes. Pel que fa al gasoil, es va referir un preu de 1,37 euros, inferior al de la setmana passada en un 0,5% i al de començaments de març en un 3,1%.
Sembla que repostar no farà tant de mal aquesta Setmana Santa. Font: stock.xchng. |
Ambdós preus porten tres setmanes consecutives baixant, i segons aquestes dades de l'executiu europeu són un 2% i un 2,3% inferiors als de fa un any. Tot i això, la CNE (Comissió Nacional d'Energia) denuncia un fenomen que es ve observant des de fa mesos i que distorsiona aquestes dades: l'efecte dilluns.
La "trampa" dels operadors espanyols: l'efecte dilluns
Les dades que elabora setmanalment la Unió Europea provenen de les companyies que operen les benzineres, que les envien cada dilluns. És per això que, segons el que denuncien institucions com la CNE o l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), els preus dels carburants baixen el primer dia de la setmana i tornen a pujar a partir de dimarts, de manera que les dades europees no són del tot representatives. Així s'emmascara que el preu és en realitat major que el declarat i a més es frena la pujada de l'IPC, fet que ja va despertar sospites a finals de l'any passat.
Els preus diaris de la gasolina i el gasoil el febrer de 2013, on s'observa un clar descens els dilluns. Gràfic: CNE. Traducció pròpia. |
L'OCU considera que les actuacions del govern per liberalitzar el sector són insuficients i encara permeten que les empreses dominants sotmetin el mercat als seus interessos, qualifica la manipulació de preus de "seriós perjudici per al consumidor i la societat" i demana sancions.
De moment, la CNE ha obert un expedient informatiu per identificar els responsables d'aquestes pràctiques, però no ha pres mesures sancionadores i denuncia que el fenomen continua produint-se. Segons recull RTVE, a això s'afegeix que els tres operadors principals (Repsol, Cepsa i BP) mantenen una estratègia comuna en la fixació de preus, al marge dels canvis en el mercat del petroli.
Falta encara temps per conèixer l'informe de la CNE per al març, però el febrer les dades no van ser gens positives. El preu mig de la gasolina a Espanya es va situar en 1,468 euros el litre, un 3,89% més que el gener i un 5,23% més que el febrer de 2012. Està per veure, doncs, si aquests descensos són reals o un símptoma més de l'efecte dilluns.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada