diumenge, 17 de març del 2013

“Corralito” a Europa: el rescat de Xipre

El passat dissabte dia 16 els ministres d’Economia de la zona euro van acordar un rescat de 10.000 milions d’euros per al petit país de Xipre. A canvi d’aquesta ajuda, el govern de Nicòsia ha hagut d’acceptar un impost extraordinari del 9’9 % sobre els dipòsits de més de 100.000 euros i un dipòsit del 6,75% pels de menys. Això significa que els ciutadans que tinguin dipòsits de més de 100.000 euros al banc hauran de pagar un 9’9% de comissió per contribuir al rescat, i els que tinguin dipòsits que no arribin a aquesta quantitat hauran de pagar un 6’75% de la suma total. A més a més, l’impost de societats pujarà d’un 10% a un 12,5%.

Xipriotes fent cua als caixers dissabte. Abc.es

Davant d’aquesta notícia, centenars de persones van intentar, durant el dissabte, extreure el màxim possible de diners per dia, 1000 euros. Els ciutadans només van poder acudir als bancs cooperatius, els únics que obren els dissabtes, però el sistema online de les entitats va ser bloquejat i les portes dels bancs van tancar una mica més tard. Xipre va viure, en aquell moment, el primer “corralito” parcial de la Unió Europea. Zero llibertat de circulació dels diners. Els xipriotes no hi poden fer res. “Abans que obrin els bancs ja s’haurà congelat aquesta quantitat”, afirmà Jörg Asmussen, membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu.

La desconfiança i la por entre la població van anar en augment a causa d’un seguit de circumstàncies temporals; dissabte els bancs cooperatius van tancar i dilluns 18 és festiu al país. A més a més, el Banc Central ha decidit mantenir també tancats tots els bancs el dimarts 19, esperant les negociacions del Parlament de Xipre, que ha d’aprovar els impostos gravats a tots els dipòsits bancaris de la illa.

Incertesa política
La votació estava prevista per diumenge 17 però aquesta s’ha vist postposada. El projecte requereix el vot a favor de 29 dels 56 diputats que formen l’hemicicle. El partit que governa, el conservador DISY liderat per Anastasiadis, només compta amb 20 diputats. Per tant, necessita el suport de 9 parlamentaris més. 



El President Anastasiadis a la UE. 20min.es

El panorama polític està complicat ja que el partit que en principi podria donar suport a Anastasiadis és el centrista DIKO, però segons la premsa local, un diputat d’aquest partit podria mostrar-se en contra. Totes les altres formacions s’han mostrat contràries a la mesura, començant pel partit comunista AKEL, amb 19 parlamentaris; els 5 diputats del partit socialdemòcrata EDEK; l’únic representant del moviment dels ecologistes i els dos diputats del partit de centredreta EVROKO. El resultat és certament incert perquè el president no té una clara majoria parlamentària. Xipre és el cinquè país europeu en rebre ajuda econòmica després de Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada