dijous, 7 de març del 2013

L’economia més social i propera al ciutadà ja disposa d’altaveu propi

Divulgar i ser clars sempre des d’una perspectiva social i ciutadana són els objectius de la nova revista Alternativas Económicas, publicació que neix en format paper i periodicitat mensual i que aquest març ha tret el seu primer número a quioscs i llibreries mitjançant el capital dels seus mateixos treballadors i col·laboradors.

Un grup de persones que creuen en la possibilitat d’explicar l’economia des d’una perspectiva social. D’aquesta manera ha definit Andreu Missé la nova revista de temàtica econòmica que han vist aparèixer les prestatgeries de les llibreries i quioscs del nostre país aquest mes de març. Missé és el director d’Alternativas Económicas, la nova publicació de caire econòmic que acaba de néixer i que ho ha fet amb uns objectius i uns ideals ben clars. El primer desafiament que es marquen és trencar amb la barrera idiomàtica existent entre periodistes econòmics i el públic lector de diaris generalistes. “Molt sovint tenim la percepció de que la gent no ens entén quan parlem d’economia, i si algú ens ha d’entendre és qui ens ha de comprar el producte, que són els ciutadans”. Per això, Missé ha explicat que basaran la seva feina en la claredat i en la divulgació per a explicar-se mantenint però sempre el rigor periodístic “que mai s’hauria de perdre”.


L'acte de presentació de la revista Alternativas Económicas, aquest vespre a les Cotxeres de Sants

El trencament respecte la doctrina existent en la premsa econòmica no només serà en termes de llenguatge sinó també d’ideologia. “En temps com l’actual on tots els rotatius econòmics aposten per l’aprimament d’allò públic nosaltres ens presentem com a defensors del sector públic i de que una altra manera de concebre l’economia és possible”. La prova fefaent de la fe en un sistema alternatiu es troba en la mateixa essència d’aquesta nova revista, que neix en forma de societat cooperativa “on qui decideix i inverteix som nosaltres mateixos, els treballadors”, ha explicat Missé.  

L’altre gran punt és sens dubte l’assumpció d’una perspectiva social, ciutadana, dels continguts de la revista. “Volem parlar d’aquells aspectes econòmics que toquen de més a prop els nostres lectors amb la participació d’ells i amb total independència”. Aspectes que s’observen ja en el primer número de la revista, que aborda temes com el cas de les participacions preferents, que han afectat a petits estalviadors de diverses entitats bancàries de tot Espanya, o un reportatge de la cooperativa Mondragón del País Basc, que dóna feina a prop de 65.000 persones.

D'esquerra a dreta, Mariana Vilnitzky i Andreu Missé (redactora i director d'Alternativas Económicas), Thierry Pech (director de l'edició francesa) i Joan Subirats (catedràtic de Ciència Política i Econòmica i soci de la cooperativa de la revista)
Ni crèdits ni subvencions, ni pactes ni condicions

Andreu Missé ha destacat que molts temes dels ja tractats o que es tractaran no podrien ser abordats amb total independència en la resta de mitjans econòmics perquè aquests han entrat en el cercle d’interessos econòmics. “Nosaltres hem sigut especialment curosos en aquest aspecte, i la manera que hem adoptat per a tenir plena llibertat és no tenir ningú al darrere amb interessos”. Com? No tenint ni crèdits ni subvencions de ningú. Un aspecte difícil de mantenir si no es compta amb un pressupost inicial propi però que confien poder mantenir amb una bona acollida entre aquell públic que fins ara no ha trobat una publicació econòmica amb aquesta línia. Públic que Missé ha detallat: “no busquem ni inversors ni persones de borsa, senzillament volem arribar al ciutadà que estigui interessat en l’economia i vulgui analitzar-la des d’un punt de vista social i crític”.

Més Europa sí; però no per aquest camí

En la presentació també hi ha hagut lloc per a discutir sobre l’actualitat i, més concretament, sobre la Unió Europea. “Nosaltres som profundament europeistes i creiem en una major integració europea, però no si es duu a terme sobre bases com l’actual”, ha explicat Missé, que s’ha mostrat profundament crític amb l’actual política d’austeritat impulsada per la Unió Europea (UE) i que està portant a una pèrdua de qualitat de vida i dels pilars bàsics de l’Estat del benestar “inadmissible”. Malgrat tot, el director d’Alternativas Económicas ha emfasitzat que malgrat la situació actual no deixaran de banda la UE, “perquè aquesta ha estat un paraigua de drets i la garantia de la pau i la concòrdia al continent”. Una autèntica defensa de la democràcia a nivell continental combinada també amb altre valors com l’ecologisme que també han estat marcats per l’equip de redacció com a aspectes a defensar.

Antoni Castells, exconseller d'Economia, i Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu, conversen durant els minuts previs a l'acte



Entre el públic assistent a l’acte, personatges que han tingut rellevància política tan al país com a Europa i que ara han decidit aportar part del capital necessari per a la sortida al carrer d’Alternativas Económicas. Així, escoltant en les primeres files de la sala d’actes de les Cotxeres de Sants ha destacat la presència del que fou candidat del PSOE a les eleccions espanyoles i President del Parlament Europeu Josep Borrell. En l’acte també hi eren presents la diputada d’ICV-EUiA Laia Ortiz, l’exconseller d’Economia durant els governs d’entesa, Antoni Castells (PSC) i l’actual secretari general de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego.

El referent

Alternativas Económicas neix amb un clar referent: Alternatives Económiques, una publicació francesa amb 33 anys d’història al darrere i que ha aconseguit en la seva trajectòria assentar-se clarament al mercat francès de les publicacions de caire econòmic obtenint a dia d’avui una tirada de 115.000 exemplars i un total de 75.000 subscriptors que permeten a la publicació tirar endavant any rere any obtenint beneficis malgrat els temps de crisi actuals. Durant l’acte, aquest referent s’ha vist ben clar amb la presència a la taula del director de l’edició francesa de la revista, Thierry Pech.

De moment les xifres en què es mou Alternativas Económicas a Catalunya i Espanya és força més discreta que la seva publicació germana francesa però els seus impulsors confien en la viabilitat del projecte. De moment la revista ha imprès 10.000 exemplars del seu primer número, exemplars que s’han esgotat ja en una quantitat important dels quioscs i llibreries que han apostat per vendre-la. A banda dels exemplars venuts al públic, la publicació ja compta amb 650 subscriptors en el seu primer mes de promoció cap a la ciutadania. Indicadors, aquests dos, que per a Andreu Missé “ens donen a entendre que tenim una bona rebuda.”

Portada del primer número d'Alternativas Económicas

El primer número de la revista s’ha publicat amb un total de 68 pàgines per exemplar, tot i que des de la redacció s’aspira a assolir el centenar de pàgines d’informació i anàlisi si es consolida la tendència de compres i subscripcions en els propers mesos. Serà en aquell moment que Alternativas Económicas inclourà també bona part d’articles i reportatges de l’edició francesa generant sinèrgies entre ambdues cooperatives “germanes” quant a nom però també quant a posicionament ideològic. Publicacions que permetran trencar amb la lògica neoliberal que impera en la política i també en el periodisme econòmic. La diversitat i pluralitat de visions sempre són importants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada