dimarts, 19 de març del 2013

Les rendes empresarials per sobre les salarials

Les rendes de les empreses superen per primer cop a la història les rendes salarials

Per primer cop en molts anys, les rendes de les empreses pesen més en el Producte Interior Brut espanyol que les rendes salarials. En el trimestre final de 2012 es va produir un relleu ja anunciat: les rendes salarials es van quedar amb el 44,24% del valor afegit generat per l’economia espanyola, mentre que els excedents bruts d’explotació – que inclouen els beneficis empresarials, però també les rendes dels treballadors autònoms, el diner estalviat per les companyies per invertir o els interessos generats pel capital- arribaven al 46,16%. Els impostos sobre la producció, amb una quota del 9,6%, completen aquesta distribució del PIB.


Repartiment de la riquesa / Font: www.elpais.com

Les causes del canvi

Varis factors són els que influeixen en aquests resultats. Per una banda, la contenció del salari mig per treballador, que s’ha aguditzat en els últims mesos. Més concretament, en l’últim trimestre de 2012 va caure un 3% respecte al mateix període del any anterior davant dels lleus avanços dels trimestres anteriors (0,2% en el segon trimestre i 0,1% en el tercer). D’altra banda, el fort procés d’ajustament de plantilles que ha seguit registrant-se des de 2008 també ha estat un dels principals desencadenants.

Però, darrera del canvi de tendència que hi ha hagut en l’últim trimestre de 2012 també hi ha un efecte conjuntural: la supressió de la paga extra dels empleats públics, que ha fet que les rendes salarials es vegin especialment minvades.


Protesta contra les retallades socials i salarials / Font: noticias.lainformacion.com

Davant una situació mai vista

Des de l’any 1980, any en el que es va començar a aportar aquesta informació des de l’Institut Nacional d’Estadística, no s’havia produït mai aquesta situació a la economia espanyola. D’aquesta forma, en les últimes tres dècades els salaris sempre havien superat les rendes empresarials en el repartiment del PIB, tot i que amb diferent intensitat.

Cal retrocedir fins el 1981 per trobar un punt àlgid de la aportació dels salaris al PIB. A llavors va arribar a representar el 53%. Però, a banda de principis dels anys 80, els salaris han representat més del 50% del PIB també a la primera part de la dècada dels 90, així com al 2009 ja en plena crisi actual. Va ser a partir del segon trimestre de 2009 quan els salaris van començar a perdre pes i es va iniciar un procés que ha acabat invertint els papers i donant més protagonisme a les rentes de les empreses que als salaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada