dissabte, 27 d’abril del 2013

El transport públic s’adapta a la greu situació econòmica del país


Les administracions catalanes ofereixen nous títols i descomptes per aquells sectors de la població en situació d’atur o amb ingressos molt reduïts

Un dels àmbits que estan experimentant de manera més destacada un increment dels seus preus en els darrers anys és el del transport públic. Una paradoxa davant els temps de crisi actuals que estan complicant encara més a les famílies poder fer front a tots els pagaments afegint-hi l’elevat cost de la mobilitat tant en si es disposa de vehicle privat com si es recorre al transport públic. Davant les elevades xifres, que en els darrers dos anys han experimentat un increment de preus de prop del 6% en la majoria d’abonaments (i puntes d’un 25% en alguns casos), l’administració també ha posat en marxa ajudes en forma de descompte per a les persones en situacions cada cop més precàries.

Cua de ciutadans a les oficines d'ocupació. Font: periodistadigital.com

Les dades del darrer any apunten que prop d’un 10% de famílies a Catalunya tenen tots els seus membres en situació d’atur i que un 20% tenen únicament un dels seus integrants amb feina remunerada. Per tot plegat, en el camp del transport públic s’han creat nous abonaments en els darrers anys que se sumen a aquells que ja existien i que anaven encaminats a sectors amb dificultats econòmiques com els menors de 25 anys o els majors de 60. A continuació presentem els abonaments existents per aquest tipus de transport a Catalunya.

Abonament especial per a persones en atur

La darrera de les targetes apareguda és la T-Trimestre amb descompte per a persones en atur i en procés de cerca de feina. Una iniciativa de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Amb l’objectiu de facilitar la mobilitat a les persones en situació d’atur s’ha establert un descompte en el títol de transport trimestral –T-Trimestre– sempre que es compleixin un dels requisits següents: percebre un subsidi per desocupació d’un import inferior al salari mínim interprofessional (SMI) o bé rebre qualsevol altre ajut inferior al SMI o no rebre’n cap i trobar-se en un procés de cerca de feina tutoritzat pel Servei d’Ocupació de Catalunya que requereixi utilitzar algun sistema de transport de manera freqüent.

Taxa d'atur, 2008-2012. Font: elcaptor.com

En el cas d’aquesta targeta, abans d’adquirir el títol de transport bonificat, la persona interessada ha d’obtenir un certificat que acrediti que compleix algun dels requisits anteriors dirigint-se al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) o en alguna de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i presentar el DNI. El preu de la T-Trimestre bonificada, que permet fer un nombre de viatges il·limitat durant tres mesos consecutius és de 29,40€ mentre que el preu habitual d’aquest títol és de 142,00€, de manera que el descompte que finalment s’ofereix és d’un 80%.

Targetes especials per a famílies nombroses o monoparentals

A les targetes per a persones en atur s’hi afegeixen també les destinades a aquelles famílies nombroses o monoparentals. L’ATM ofereix en aquest cas targetes amb bonificacions entre el 20 i el 50% depenent de la situació econòmica d’aquests tipus de famílies. Per adquirir aquests títols de transport amb boni­ficació (FM en cas de família monoparental, FN en cas de família nombrosa) cal presentar el títol de família monoparental o nombrosa que hagi emès la Generalitat de Catalunya o el títol de família nombrosa emès per qualsevol comunitat autònoma espanyola. En el moment de la venda, el centre d’atenció al client anotarà, en el títol de transport, el número de DNI o passaport del bene­ficiari i el número de carnet de família monoparental o nombrosa.

Model de les targetes FM/FN de l'ATM per a la regió de Ponent

Per a aquestes famílies s’ofereixen els citats descomptes d’entre un 20 i un 50% en els títols T-Mes, T-Trimestre i T-Jove a més de les targetes exclusives T-70/90, que permeten realitzar un total de 70 desplaçaments integrats en un termini de 90 dies des de la primera validació del bitllet.

Tant els títols per a persones en situació d’atur com per a famílies nombroses o monoparentals estan disponibles en totes les demarcacions catalanes mitjançant les Autoritats Territorials de la Mobilitat existents: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Catalunya Central.

...i per a la tercera edat

Un altre dels abonaments existents, en aquest cas per a les persones de la tercera edat, és la Targeta Rosa. Es tracta d’una prestació social oferta per l’Ajuntament de Barcelona que facilita a les persones grans o amb discapacitat reconeguda i que disposen de pocs recursos econòmics l’ús dels transports públics a la ciutat de forma gratuïta a més de descomptes en establiments i entitats.

Aquesta targeta, de caràcter personal i intransferible, va dirigida a les persones de més de 60 anys o a aquelles que tenen una discapacitat igual o superior al 33% acreditada mitjançant el certificat de disminució de la Generalitat de Catalunya, amb rendes familiars inferiors a l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples) en la Targeta Rosa gratuïta o rendes familiars inferiors al doble de l’IPREM en la reduïda.

Targeta Rosa de l'Ajuntament de Barcelona.

La targeta permet viatjar amb les línies d’autobús de TMB, Ferrocarrils de la Generalitat (dins la 1a corona metropolitana), Metro, Trambaix, Trambesòs i Funicular de Montjuïc a més d’oferir descomptes en establiments (de comerç o de serveis de salut), equipaments i entitats de la ciutat.

Per a obtenir més informació dels diversos abonaments podeu informar-vos via telefònica al 012 o a internet a les pàgines de l’ATM (www.atm.cat) o de la Targeta Rosa (
http://www.targetarosa.com/ca/).


divendres, 26 d’abril del 2013

Empitjoren les previsions


El Govern ha anunciat una contracció del PIB de l’1,3% i una taxa d’atur del 27% aquest any.

Tal com es preveia fa uns dies, el Govern ha empitjorat avui les previsions que en un principi s’havien fet sobre algunes dades de cara als dos propers anys. Si les xifres amb les que tractava fins ara l’Executiu preveien un 0,5% de la caiguda del PIB, avui s’ha passat a parlar de l’1,3%. D’altra banda, el partit encapçalat per Mariano Rajoy també ha informat de que el dèficit públic serà del 6,3% i la taxa d’atur arribarà fins al 27% aquest any.

Variació real en % / www.cincodias.com

diumenge, 21 d’abril del 2013

Què és un lobby?

Fa pocs dies, els mitjans feien ressò sobre que el lobby Club de Roma aterrava a Barcelona. Què és exactament un lobby? Quina funció tenen? Quins lobbies hi ha aquí al nostre país? 


Què és un lobby? 


Els diccionaris defineixen els lobbies com un col·lectiu amb uns interessos comuns que duu a terme diferents accions per tal d’influir l’administració pública perquè promogui decisions que els siguin favorables. També s’anomenen grups de pressió i es caracteritzen per defensar els seus interessos privats a les institucions publiques de manera que aquestes acabin legislant a favor seu i no a favor de la col·lectivitat. Durant els darrers anys s’han establert algunes regulacions que afecten els lobbies amb la finalitat que siguin més transparents.Per exemple, la Unió Europea regula els lobbies des del 2008 a través d’un registre públic. 
Logotip UNESA, un dels lobbies més grans del país

Errors found in a study pro austerity


A study published this week by the economist Thomas Herndon from the University of Massachusetts has found a mistake at a study written by the U.S. economists Carmen Reinhart and Kenneth Rogoff in 2010. The original study, called “Growth in a Time of Debt”, supported that high government debt levels (specifically debt that is over 90% of annual economic output) hurt economic growth.

Els MOOC, la transformació de l’educació superior


Creix el nombre d’estudiants on-line mentre es presenta el repte d’atorgar titulacions perquè els cursos guanyin prestigi

Els cursos massius a Internet, els MOOC, estan transformant l’educació superior. Així, a mesura que va creixent el nombre d’inscrits, a les universitats i a les entitats privades que els ofereixen, se’ls presenta el repte de considerar-los cursos oficials pels quals atorgar un títol.

Què són?
Massive Online Open Courses (MOOC). Aquestes són les inicials dels MOOC, els cursos massius d’educació superior que estan envaint la xarxa. Són, en bona mesura, una alerta que convida a transformar l’educació superior. Més enllà del concepte d’educació oberta i el connectivisme, eixos sobre els quals es regeixen aquests cursos, els MOOC han reobert el debat de l’educació superior i el paper de les universitats. I és que precisament són aquests organismes els que poden gestionar l’oferta de cursos d’aquesta tipologia, que es caracteritzen per tres factors

  •       No tenen límit en les matriculacions, de manera que en un moment determinat, poden haver-hi milions de persones a l’aula virtual
  • Poden ser seguits de forma on-line, fet que globalitza el coneixement i el fa accessible per qualsevol persona i des de qualsevol lloc
  • Són oberts i gratuïts amb materials accessibles sense haver de pagar


Des del començament del 2012, van saltar a l’esfera pública dos noms que tenen intenció de revolucionar les fórmules d’ensenyament tradicionals. Coursera i EDX són dues plataformes de formació online d’alt nivell que actualment ja compten amb centenars de cursos digitals gratuïts que es poden estudiar des de qualsevol punt del món. A més a més, estan impulsades per les millors universitats nord-americanes com Harvard. El seu lema és que aquests programes es posen a disposició de tots els públics: for anyone, anywhere, anytime. 

dissabte, 20 d’abril del 2013

Una Champions que val milions d'euros


Barça i Madrid es disputen la setmana vinent el passi a la final de la Champions contra el Bayern de Munich i el Borussia Dormund respectivament. Cent vuitanta minuts decisius per arribar a la final del torneig futbolístic més important del món però, a la vegada, cent vuitanta minuts on hi ha en joc entre 6’5 i 10’5 milions d’euros: 6’5 milions pel finalista de la Champions i 10’5 per qui s’emporta la Copa d’Europa cap a casa.

La Champions d’enguany és la més rendible de la història pels seus participants, ja que aquest any repartirà 500,7 milions d’euros en pagaments fixos i 409,6 milions en quantitats variables. De fet, totes les quantitats han augmentant respecte l’any anterior. La dada més clara és la de final que es disputarà el proper 25 de maig a Londres. L’equip que perdi s’emportarà 6’5 milions d’euros – 900.000 euros més que l’any anterior – i el que guanyi rebrà 10,5 milions –l’any passat eren 9 milions.

Real Madrid i Borussia Dormund són dos dels semifinalistes

Creix el consum de llibres però baixen les vendes

Els catalans van llegir, de mitjana, 4,3 llibres el 2012. Això suposa un creixement d’un 1,2% respecte de l’any anterior però representa un llibre més que fa sis anys, quan se’n llegien 3,4 de mitjana. En total, un 61% dels catalans diuen llegir, i la lectura és el segon hàbit cultural al territori per darrere de la música. Tot i això, les vendes van baixar entre un 5% i un 10% respecte de l’any anterior i aquesta evolució s’ha mantingut durant el primer trimestre de 2013, segons dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura presentades pel Gremi de Llibreters de Catalunya.

El consum de llibres augmenta a Catalunya però les vendes disminueixen.

divendres, 19 d’abril del 2013

El Club de Roma s’instal•la a Barcelona


El Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa acull des d’aquest dimecres la seu del Club de Roma a Barcelona. Es tracta d’una ONG formada per diferents experts, entre els quals científics i economistes, dels cinc continents. El Club de Roma instal·la, així, la seva primera seu a Barcelona, amb una vocació mediterrània, i la segona a Europa. La oficina de Barcelona se suma a la que la ONG ja té a Wintherthur, Suïssa.

El Club de Roma a la ciutat comtal esdevindrà un fòrum de debat amb l’objectiu d’impulsar el coneixement i el debat dels problemes a l’àrea del Mediterrani i l’Orient Mitjà. Els temes en què es vol aprofundir són els recursos, l’energia i el medi ambient. Tres multinacionals econòmiques –Gas Natural, Abertis i Aigües de Barcelona – donen suport econòmic a la nova seu de la organització.

Isidre Fainé, a la dreta, i el secretari general del Club de Roma, Ian Johnson

Greece: 3rd bailout anniversary

Three years after troika imposed measures to overcome downturn Greece is still worse than before

On Tuesday 23th April of April, 2010 Greece asked its first bailout. This week Europe will commemorate the third anniversary of Greece’s first bailout. Three years after the intervention of the International Monetary Fund (IMF), European Union (EU) and European Central Bank (ECB), Greece is not a better place to live according to statistics. We cannot travel to Greece to know which the social situation is, but we can analyse what happened with macroeconomics variables.

European solutions don't work and this inability is causing a lot of protests in Greece. // The Telegraph
Since troika helped Greek accounts, economic health hasn’t done anything but worsen. The Mediterranean country asked rescue after one year of a downturn. But the worst was still coming. Since the bailout Greek economy has decreased almost every trimester above 6%, arriving to the thrilling number of 9% in the last trimester of 2010, according to the Hellenic Statistical Authority (EL.STAT). It seems that austerity measures didn’t reboot the economy, inside out it has only been useful to worsen and shrink the Greek economy.

dijous, 18 d’abril del 2013

L'economia afluixa; la solidaritat, no


La ciutadania s'uneix davant la crisi amb el creixement del voluntariat i el naixement de noves plataformes populars



Sis milions de treballadors en edat activa es troben a l’atur. El 32% dels suïcidis es relacionen directament amb la crisi. Un dèficit públic del 7% del PIB. Dues recessions en cinc anys. Rescat bancari encobert de l’economia espanyola. I trenta grans casos de corrupció. Amb un present així, el futur de l’economia d’Espanya es preveu més que incert. Però davant d’aquesta inestabilitat, la ciutadania s’uneix per fer força, per ajudar al veí o la veïna i a amics i familiars, però també a desconeguts que ho necessiten. Solidaritat. Cooperació. Consciència. És el moment del voluntariat i de les plataformes populars.


dimecres, 17 d’abril del 2013

Els numerònims més importants del desenvolupament econòmic i polític mundial


Aquesta setmana hem pogut veure diversos titulars als diaris i als telenotícies com “El G-20 demana la creació urgent de la unió bancària d’Europa” o “El G-8 prendrà noves mesures si Coreadel nord persisteix en les seves provocacions”. Però què signifiquen exactament aquestes lletres i números? Què són el G-5, el G-7, el G-8, el G-8+5 i el G-20?

Què és el G-5?

El Grup dels Cinc,  o G-5, és el nom que reben les potències emergents a les reunions internacionals de Brasil, Xina, India, Mèxic i Sud-àfrica l’objectiu de les quals és promoure el diàleg entre els països en vies de desenvolupament i els països desenvolupats que integren el G-8, amb l’objectiu de fixar postures i iniciatives en temes rellevants a escala mundial, com l’economia mundial, el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic entre d’altres.

El G-5 va sorgir el 2005 ja que els líders de les cinc principals economies emergents del món varen ser convidats pel Regne Unit per a participar al Diàleg Ampliat del G8 que es va realitzar aquell mateix any a Escòcia. La coordinació d’aquests cinc països va començar en aquesta cimera per la qual els líders del G5 varen realitzar una reunió prèvia per a acordar la seva postura i presentar una declaració conjunta al Diàleg Ampliar.

Països que formen el G-5 // goo.gl/7AQXB

dimarts, 16 d’abril del 2013

La tecnologia al servei de l’estalvi ciutadà

WhatsApp, Skype, Line, Viber, WeChat...: infinitat de programes i aplicacions que permeten les comunicacions de forma gratuïta en temps de crisi

L’aparició d’aquestes aplicacions sumada a l’increment dels punts d’accés gratuït a Internet permet un gran estalvi en les factures de molts ciutadans

La factura de la llum, la del gas, la de l’internet, la de l’aigua, la calefacció, la del telèfon... La llista de despeses en una llar sempre ha tingut, a banda del cost de la propietat (ja sigui lloguer o hipoteca), altres elements corresponents als serveis que tots emprem. En temps de crisi com l’actual, les famílies comencen a filar prim en les despeses i algunes fins i tot prescindeixen de serveis com la calefacció i l’aire condicionat en no poder-los assumir. Però la tecnologia ens ofereix una possibilitat d’estalviar en una de les factures evitant, fins i tot, haver de pagar el conjunt d’aquesta. Ens referim a la factura telefònica. Les noves tecnologies ens han portat una novetat com és poder canalitzar les comunicacions a través d’Internet. Comunicacions que tan poden ser per via de missatgeria escrita, com les tradicionals trucades telefòniques de veu i arribant a les comunicacions en format de videoconferència.
La crisi fa que moltes famílies no puguin amb totes les factures. Foto: 123rf.com

Mals pronòstics

L’FMI preveu que Espanya caigui un 1,6% aquest any i no descarta que continuï en recessió al 2014

Les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre Espanya empitjoren. Si al gener es pronosticava una caiguda de l’1,5% del PIB durant aquest 2013, tot apunta a que finalment la davallada serà de l’1,6%, dos dècimes més que l’estimació de la Comissió Europea. D’aquesta manera, les previsions econòmiques del Govern espanyol, que xifraven la contracció en 0,5%, queden totalment desfasades i Mariano Rajoy s’ha vist obligat a anunciar que tornarà a elaborar el quadre macroeconòmic.

Christine Lagarde / www.republica.com

dilluns, 15 d’abril del 2013

Quan la Xina esternuda...


El creixement xinès durant els tres primers mesos del 2013 ha caigut respecte l'any anterior

És un dit afirmar que quan la Xina esternuda el món es refreda. Ahir va tornar a passar quan l’Oficina Nacional d’Estadística va publicar les dades trimestrals de l’economia xinesa. Segons l’estudi, la riquesa del país (el PIB) ha augmentat els tres primers mesos de l’any un 7,7%.
És un creixement alt si es posa en context i es compara amb altres economies mundials que es troben en recessió; però tot i això, és una dada més baixa que la que esperaven els analistes i  representa una desacceleració de l’economia, ja que l’últim trimestre de l’any 2012 l’economia xinesa va crèixer un 7,9%.

La ciutat xinesa de Pequín. Commons.wikimedia.com

"Espanya pot esdevenir el mercat de lloguer més dinàmic del món"

L’Estat espanyol reuneix les condicions necessàries per convertir-se en els propers anys en el mercat de lloguer d’habitatges més dinàmic d’Europa, i fins i tot del món, segons un estudi realitzat per la xarxa de franquícies SoloAlquileres. L’anàlisi del mercat immobiliari, basat en una enquesta realitzada per aquesta empresa especialitzada en el sector, destaca també que un 77% dels lloguers no superen els 600 euros mensuals, i que encara que el sector està en auge la xifra actual només suposa un 30 o un 40% del màxim esperat.

El lloguer, una opció cada cop més atractiva. Font: www.prieto.cat

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic



En un món com l’actual, que tendeix cada cop més cap a la globalització, és habitual que hi hagin organitzacions que disposin d’influència internacional. El Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial o la UNESCO, en poden ben ser un exemple. En l’àmbit econòmic, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic està realitzant una tasca molt important.


Què és l’OCDE?

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és una organització internacional formada per aquells països desenvolupats que accepten els principis de democràcia participativa i lliure mercat. L’origen d’aquest ens es troba en l’Organització per a la Cooperació Econòmica Europea, la qual va ser creada amb l’objectiu d’ajudar en l’administració del Pla Marshall. El 1948, després de la Segona Guerra Mundial, el Pla Marshall pretenia ajudar els països europeus en la seva reconstrucció.


diumenge, 14 d’abril del 2013

Compartir és créixer

El coworking, la revolució de l'entorn professional


Treballar sol a casa ha passat de moda. L’últim crit és compartir espai amb altres emprenedors i autònoms. I resulta una bona solució en aquests moments de crisi. El coworking no permet només reduir despeses, sinó que és alhora el punt de trobada entre idees i professionals. En definitiva, una immensa font de nous negocis potencials. En territori espanyol, aquesta iniciativa ja és una realitat força arrelada que disposa de múltiples plataformes que cada vegada estan patint una major especialització. Així, el coworking es trasllada a àmbits tan distints com el turisme o el transport, però també es limita a espais enfocats a les dones o a la creativitat. El proper maig, entre el 24 i el 25, Barcelona acollirà la segona edició de la Coworking Spain Conference, que comptarà amb les figures més influents del sector.


Media Center, un espai de coworking a Barcelona //
www.deskwanted.com

Joves emprenedors, des de l’escola


El disseny de l’EyeCopter, un exemple de projecte emprenedor
Marc Unzueta i Víctor Robert són dos estudiants de segon de batxillerat de l’Escola Pia de Santa Anna que han creat l’EyeCopter, un petit helicòpter no tripulat “sorgit d’un brainstorming per trobar idees viables per reduir els costos de les activitats aèries”. A partir d’aquí, van dissenyar un aparell de control remot capaç d’enregistrar imatges. Unzueta i Robet expliquen que “la voluntat és fer eficients activitats que econòmicament avui són molt costoses”. Per això, a banda de ser una afició, tenen la intenció de donar-li tres funcions: prevenció d’incendis, control de masses en manifestacions i gravació d’imatges aèries.
Unir coneixements
Els estudis de Batxillerat així com els universitaris compartimenten els coneixements en àrees molt concretes i diferenciades. Els joves emprenedors han volgut trencar barreres i mesclar de nou coneixements de dues branques d’estudi diferents: la tecnològica i la social. La seva tutora del treball de recerca, Marta Mons, assegura que “el projecte ha anat creixent perquè han ajuntat les eines que necessitaven”, fent referència al coneixement tecnològic necessari per desenvolupar l’EyeCopter i el social per tal de gestionar el projecte correctament i “saber quines opcions reals té de sortir al mercat”, afirma Mons.
Micromecenatge
Tots dos emprenedors ara volen fer un pas endavant. El seu innovador helicòpter ha entrat a la pàgina de micromecenatge Goteo.org, un espai que confien “ens permetrà recuperar la inversió inicial feta”. En la primera ronda de la recol·lecta, els estudiants demanen 875 euros que també serviran per començar a millorar el projecte. Goteo.org, però, els obre les portes a “plantejar-nos la nostra idea com a model de negoci”. Per això, a llarg termini volen “desenvolupar una empresa especialitzada en la construcció de quadcopters que facin un servei que actualment costa molts diners”, com ara controlar grans masses de gent en manifestacions o reduir el nombre d’incendis mitjançant la prevenció.
Opció de futur
El projecte s’ha desenvolupat en el marc d’una assignatura que ofereix l’escola, ‘Emprenedoria i Innovació’. Estel Paloma, que n’és la responsable, afirma rotundament que “l’EyeCopter pot ser un model de negoci”, però sobretot destaca la capacitat emprenedora dels dos joves. Així, Paloma reconeix que “emprendre és tenir una actitud positiva i des de les escoles tenim l’obligació d’impregnar els alumnes i de transmetre’ls aquesta visió”. Igualment, afegeix que “es tracta d’ajudar-los perquè l’EyeCopter sigui una llavor pel seu futur”. 

dissabte, 13 d’abril del 2013

Thatcher vs Sampedro


The Iron Lady and José Luis Sampedro died the same day; maybe it’s the only thing they have ever shared

Margaret Thatcher (aged 87) and José Luis Sampedro (aged 96) both passed away last Monday April the 8th. Although Thatcher (Prime Minister of the United Kingdom for eleven years) is more famous, and she had a very important role in constructing the world we know, Sampedro (writer, humanist and economist) was one of the most important thinkers in Spain.

He was most known as a writer and left thinker, and se was the first and unique
woman to be Prime Minister in the UK. / lecturalia.com & DailiMail.co.uk

In spite of the fact that they died the same day, they probably had never met and, moreover, they probably had never agreed. Thatcher was one (with Ronald Reagan and Milton Friedman) of the most convinced neoliberal ever. Sampedro admitted anarchist in his nineteen, and have been denouncing the neoliberal system for years. They can represent the fight between extreme liberalism and the humanist - left. That’s why we want to put Sampedro and Thatcher front to front.

dimecres, 10 d’abril del 2013

Quins són els principals impostos del Sistema Tributari Espanyol?


Seguim a l’espera del nou paquet de reformes que el Govern aprovarà en els propers tres mesos, segons ha advertit el Secretari d’Estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre. Dins aquest paquet, un dels punts més importants que va assegurar el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, és que els impostos no pujaran, sinó que es mantindran des de la seva pujada el passat 2012.

El sistema tributari estableix els impostos de l'Estat espanyol  // goo.gl/OCC7c 

dimarts, 9 d’abril del 2013

A l'espera del nou paquet de reformes


El Govern preveu nous canvis que seran aprovats el dia 26 d'abril
El secretari d’Estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, ha advertit que el proper paquet de reformes que aprovarà el Govern de cara als propers tres mesos serà ambiciós. Les noves modificacions, que previsiblement seran aprovades el dia 26 d’abril, influiran en àmbits tals com el mercat de productes, el mercat de treball i el mercat financer. El secretari d’Estat ha assegurat que s’està estudiant una nova fiscalitat en concordança amb les recomanacions de la Unió Europea, amb l’objectiu que afavoreixi el creixement tenint en compte el context de consolidació fiscal.
Fernando Jiménez Latorre / www.elmundo.es

dilluns, 8 d’abril del 2013

Crisi a Portugal: el primer ministre Passos Coelho anuncia més retallades

El primer ministre portuguès, Passos Coelho, va anunciar ahir noves retallades socials per compensar la decisió del Tribunal Constitucional de declarar inconstitucionals diverses mesures d’austeritat del pressupost previst per aquest any 2013.

El tribunal Constitucional de Portugal. Blogs.hoy

L'Estat del Benestar

El passat dijous molts diaris comentaven que el 81% dels espanyols prefereix l’estat del benestar malgrat haver de pagar uns impostos elevats. Per quin motiu en una situació de crisi la gent prefereix pagar impostos elevats? Quines garanties els atorga l’estat del benestar? En què consisteix exactament aquest model d’estat? Tots els països que gaudeixen d’aquest sistema l’apliquen de la mateixa manera?


dissabte, 6 d’abril del 2013

La llum baixa i el gas natural es congela des d’aquest mes

Baixa la factura per l’electricitat en un 6,62% i gas natural i telefonia es mantindran sense les pujades corresponents a l’IPC. L’únic que puja a l’abril, el gas butà

Bones notícies per als ciutadans en les tarifes de diversos serveis d’electricitat, gas i telefonia. Aquest mes d’abril la tarifa elèctrica baixa una mitjana del 6,62%, fet que es traduirà en un estalvi de la factura elèctrica d'uns 29,35 euros anuals de mitjana. A més, durant el segon trimestre d'aquest 2013 no es procedirà a actualitzar la tarifa d'últim recurs del gas natural, que es mantindrà sense canvis per la pràcticament nul increment de la matèria primera. Finalment, Telefónica ha anunciat que renuncia a apujar la quota d’abonament mensual un 2,9% contràriament al què estava previst. Tot plegat, un escenari favorable per als ciutadans que només veuran pujar el preu de les tarifes en el cas del gas butà i la bombona destinada al consum domèstic.

A partir d'aquest abril els ciutadans percebran una baixada de la factura elèctrica de prop d'un 6,5% / Font: elpuntavui.cat

Els iogurts ja no portaran data de caducitat

El Govern espanyol ha derogat la norma per la qual els iogurts havien de tenir una data límit de consum, fixada 28 dies després de la seva elaboració. Els fabricants decidiran a partir d'ara quina data de consum preferent apliquen al seu producte, que no és el mateix que una de caducitat.

La data de caducitat desapareixerà dels envasos dels iogurts. Fotografia pròpia.

divendres, 5 d’abril del 2013

En temps de crisi, altruisme


Un situació econòmica crítica fa florir la solidaritat en pro de les persones més necessitades

La crisi ens fa més solidaris o, si més no, provoca que els col·lectius humanitaris reuneixin forces per ajudar a un percentatge de població més ampli. L’objectiu d’aquesta solidaritat, a més, també té tendència a canviar i a posar el seu focus de les seves accions sobre la pobresa que afecta els ciutadans d’aquí. La necessitat del Tercer Sector creix. El compromís dels contribuents, famosos o no, i de mitjans de comunicació, també.

Cáritas, una organització que treballa per eradicar la pobresa //
comerciojustoelsurco.blogspot.com

La televisió, per la beneficència

La Marató de TV3 confirma més de 12 milions d'euros recaptats en la darrera edició

La darrera edició de La Marató de la Televisió de Catalunya ha recol·lectat un total de 12.387.634 euros destinats a la recerca contra el càncer. Així ens ho mostra el marcador final de la seva pàgina web oficial, que des del passat 16 de desembre ha anat sumant un número de donatius rècord. Avui, aquells qui ho vulguin ja poden col·laborar amb el proper projecte de recaptació de TV3, que estarà dedicat a les malalties neurodegeneratives. Els més de 12 milions d’euros recollits per La Marató 2012 demostren que la campanya solidària de la televisió pública és eficaç, com també ho fan les recaptacions caritatives de TVE o la BBC.
Marcador final de la 21ena edició de La Marató de TV3 //
www.tv3.cat/marato

dijous, 4 d’abril del 2013

Upper, middle and working-class… Forget it!


Great British Class Survey suggests traditional division is outdated. Now, we live with seven social groups despite three

We have always been told that there are three different social classes: upper, middle and working-class. It has been the model to understand society in modern ages. But now, BBC’s Great British Class Survey states that British society (and we can assimilate it to all Western societies) has seven social groups, different from the traditional three.

Are we still living in a three class society? // The Guardian
Sociologists who elaborated this study pointed that nowadays we can’t split society only for revenues. Social life and cultural capital also have to be taken into account. According to sociologist Pierre Bourdieu, people whom know and what they do contribute to your class and says at least as much as income does.

El 81% dels espanyols prefereix mantenir l’Estat del Benestar tot i els elevats impostos


L’estudi "Values and Wordlviews", de la Fundació BBVA, afirma que el 81% dels espanyols aposta per mantenir l’Estat del Benestar amb un ampli sistema de seguretat social tot i que això suposi pagar impostos més alts. La dada és superior que la mitjana europea, situada al 66,2%.

En l’estudi, realitzat a 15.000 ciutadans de 10 països europeus – on no s’inclouen Portugal, Grècia i Irlanda-, s’informa que set de cada deu espanyols se senten “molt afectats o bastant afectats” per la crisi econòmica. De fet, el 70% dels espanyols enquestats considera que la crisi és “molt greu” i pràcticament el 95% en culpa els bancs i els polítics, mentre que el 75% situa com a principal responsable les empreses del sector de la construcció.

L’atur es considera, de lluny, el major problema nacional. Les dades registrades per el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) d’aquest mes de març indiquen que l’atur ha disminuït en 4979 persones gràcies a la Setmana Santa. No obstant això, continua havent-hi 5.035.243 persones sense feina a Espanya. És per aquest motiu que, segons l’estudi, dos terços de la població espanyola considera que aquest és el major problema de l’Estat i un 69% demana l’ increment de la despesa pública en l’atur.

                            L'atur es considera el major problema nacional, segons l'estudi "Values and Worldviews"